A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Gelfoam tampon a vérzés ellen FESS műtét után

2011.10.12. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr szövődmények fess műtét melléküregek

Ha nincs semmi gond FESS műtét végén, manapság már nem igazán szokás szorosra kitamponálni az orrot. Az a tapasztalat, hogy problémamentes esetekben a tamponálás nem segíti a gyógyulást, nem csökkenti a szövődmények kialakulásának lehetőségét sem. Én például semmit sem szoktam betenni az orrba, ha nincs vérzés a műtét végén. Ha van, az persze egy más helyzet, mert az ellen mégis csak kell tenni valamit, vérző beteg nem hagyhatja el a műtőt. Szerencsére ez legtöbbször inkább csak kapillárisvérzés, és arra pont jó a gelfoam tampon. Ez egy szivacsszerű anyag, ami a véralvadást elősegítő anyaggal van átitatva, és méretre lehet szabni. Ahogy nedvességet kap, zselé jellegűvé válik, és tényleg jól meg szokta fogni a kisebb volumenű vérzést. Viszont a régi jó géztamponokkal ellentétben ez közel sem annyira kellemetlen, fájdalmas a betegeknek. Ráadásul ki sem kell venni okvetlenül, legtöbbször magától kiesik/kifolyik vagy felszívódik.

Nemrég a European Archives of Otorhinolaryngology-ban publikáltak egy cikket koreai kollégák a FESS műtét utáni gelfoam tamponálás kérdéséről. Ők 21 FESS műtéten átesett beteget vizsgáltak, a betegek egyik orrfelébe egyből tettek gelfoamot, akár volt vérzés, vagy bármi, míg a másikba nem. Ezek után a műtét utáni életminőség alakulását, szövődményt, látható eltéréseket, az endoszkópos képeket elemezték. Az eredményeik alapján a koreai orrászok végül is ajánlják a gelfoam tampont, mivel a 21 vizsgált betegből 3-nál is előfordult műtét után vérzés, méghozzá mindig a gelfoammal nem tamponált oldalon, de úgy a 6-9. nap környékén. Egyéb más szempontból úgy tűnik, nem volt hasznos tamponálás. Sőt, bár nem lett szignifikáns az eltérés, de a gelfoamos oldalon nagyobb fokú volt a műtét utáni ödéma, és a granulációképződés is. Ez azért egy mínusz pont lehet a vérzéssel szemben. Viszont mint sok más alkalommal, nekem jelenleg is az esetszámmal van egy kis gondom. 21 beteg az lehet, hogy kevés arra, hogy egyértelmű tanulságokat vonjunk le belőle, de azt hiszem azt mindenképpen elfogadhatjuk, hogy a vérzéssel csak jót tesz a gelfoam.

süti beállítások módosítása