A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Lehet-e az arcüreg az agy hűtője?

2011.09.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr arcüreg melléküregek

Már sok beteg megkérdezte, hogy tulajdonképpen miért is van az embernek arcürege, illetve egyéb más orrmellékürege. Erre a kérdésre biztos válasz nincsen, csak sok-sok érdekes teória. Ezek közül több biztosan megállja a helyét, míg más elméletek igen csak gyenge lábakon állnak.

Például nemrég jelent meg egy szerintem inkább vicckategóriába illő, de mégis gondolatébresztő cikk a Medical Hypothesis nevű újságban, amiben a szerzők felvetik, hogy ásításkor az arcüregek lehűthetik a túlságosan felmelegedett agyat. Szerintük ugyanis az arcüreg vékony hátsó falát ásításkor megmozdítják a rajta tapadó rágóizmok, ezzel légmozgás jön létre az arcüregben, amely így az üregi ereken keresztül hűtheti a mögötte-felette elhelyezkedő agyat. Sajnos a teljes cikkhez nincs hozzáférésem -csak az absztraktot olvastam-, így nem tudom, hogy mivel tudják ezt az elméletet alátámasztani. De mint az újság neve is mutatja, ez elsősorban hipotézis, és én amúgy szeretem a hipotéziseket. A teóriák felélénkítik a gondolkodást, lehet még tovább ötletelni.

De az agyhűtés vonalat nem gondolom az arcüreg lényeges szerepének, bár persze lehet, hogy valamennyire tényleg játszik. Az ásítás ilyen jellegű szerepét pedig kifejezetten megkérdőjelezem, még akkor is, ha még ma sem tudjuk, hogy valójában miért is ásítozunk.

De ha már előkerült az arcüreg funkciója, akkor felsorolnám, hogy milyen egyéb szerepet tulajdonítanak még neki és a többi orrmelléküregnek:

- A melléküregek védenek a koponyát érő traumáktól. Általában az üreges dolog  stabilabbak, mint a tömör anyagok, ez vonatkozik a csontozatra is. A melléküregek így védik az agyat, a szemgolyót, és a szaglószervet is.
- Csökkentik a csontozat súlyát.
- Nyomást pufferelnek, hő- és párakiegyenlítést végeznek a felső légutakban.
- Befolyásolják a hangképzést, segítenek a hangrezonanciában. Ezt a funkciót én megint csak járulékosnak gondolom, önmagában nem ezért fejlődtek ki a melléküregek.

Olvastam olyat is, hogy a melléküregrendszer egy ma már lényegében visszafejlődőben lévő, elcsökevényesedő szerv. Inkább az állatoknál volt jelentősége, akiknél a szaglás jóval fontosabb, mint az embereknél, és az arcüregek inkább a szaglás szolgálatában állnak/álltak.

A fentieket persze lehet továbbgondolni, bármilyen ötlet érdekes lehet!

süti beállítások módosítása