A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Endoszkópos koponyaalapi sebészet az orron keresztül: főbb anatómiai pontok

2011.07.21. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr anatómia fess műtét melléküregek

Egyre inkább endoszkóppal, orron keresztül operáljuk az orr- és melléküregbetegségeket. Ez oda vezetett, hogy ma már kifejezetten ritkaságszámba mennek a külső feltárású műtétek. Sőt, a technika már eljutott egy olyan fázisba, hogy nem csak az orrban vagy a melléküregrendszerben található nyavalyákat próbáljuk meg endoszkóppal kezelni, hanem a koponyaalapi vagy akár koponyán belüli betegségeket is. Megkockáztatom, hogy ez az orrendoszkópia elsődleges jövője, mivel az idült melléküreggyulladást, vagy az orrpolipokat szerintem idővel már elsődlegesen gyógyszerrel fogjuk tudni kezelni, az ilyen jellegű "hagyományos" műtétek háttérbe fognak szorulni. Persze hogy ez 5 év vagy 20, azt nehéz lenne megjósolni. Ha egyáltalán így lesz...

A koponyalapi sebészet viszont más jellegű tájékozódást igényel az orrban. Olyan képleteket, helyeket kell ismerni, amiket általában az ember egy FESS műtétnél mindenáron megpróbál elkerülni, nehogy szövődményt okozzon. Pedig érdemes barátkozni velük, amit legegyszerűbben FESS tanfolyamok cadaver gyakorlatán lehet megtenni. Ehhez nyújt előzetes segítséget egy nemrég az European Archives of Otorhinolaryngology-ban publikált cikk, amiben összeszedtek egy pár olyan anatómiai pontot a koponyaalapon, ami megkönnyíti a transnasalis, orron keresztüli koponyalap-műtétek során való tájékozódást.

A cikket író svájci kollégák alapvetően 3 altérségben való tájékozódáshoz kerestek használható nevezetes pontokat. Ezek a szemgödör csúcsa (apex orbitae), a sziklacsont csúcsa (apex partis petrosae ossis temporalis), valamint a felső szájcsont mögött elhelyezkedő, sok fontos képletet tartalmazó üreg, a fossa pterygopalatina.

Az apex orbitae feltárásához 4 tájékozódási pontot találtak használhatónak, melyből az első három a fissura orbitalis superior felkeresését segíti:
- a látóideg (nervus opticus) csatorna bedomborodása az iköböl falán
- az arteria carotis interna bedomborodása a n. opticus alatt
- a fenti 2 között található lateralis optico-caroticus recessus (na itt lehet óvatosan fúrni)
A 4. tájékozódási pont segíthet a fissura orbitalis inferiort felkeresni, ez pedig az 5-ös agyideg (n. trigeminus) 2. ága, a nervus maxillaris bedomborodása, mely az arcüreg felől érhető el.

Az apex partis petrosae-hez 2 fontos pont ismerete vezet el a legnagyobb biztonsággal:
- a ganglion geniculatumhoz haladó vidian-ideg, mely felett és tőle lateralisan helyezkedik el az arteria carotis interna
-a már emlegetett n. maxillaris

A 3. régióhoz, a fossa pterygopalatinához a legegyszerűbb út az arteria sphenopalatina lefutásának felismerése vezet, ennek (vagyis a. foramen sphenopalatinumnak) a mélysége az arcüreg hátsó falának belső része mentén vezet a fossába. Szintén segíti az idejutást a most már jól ismert n. maxillaris lefutása is. Ez utóbbi térség talán a legfontosabb a fül- orr- gégészek számára, az arteria sphenoplatina miatt, hiszen innen indul ki a nehezen ellátható vérzések nagy része.

süti beállítások módosítása