A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, mint rosszindulatú betegség első jele

2011.04.21. | drHorváthTamás | 150 komment

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak

A tartós, több hete - pár hónapja meglévő nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás felnőttek esetében sokszor valamilyen fej-nyaki daganat áttétét jelentheti. Arról már írtam is, hogy gyakran a nyirokcsomó megnagyobbodás az első, sőt, néha az egyetlen jele annak, hogy fej-nyaki laphámrákkal állunk szemben.

Azonban nem igazán vannak pontos statisztikák arról -legalábbis én nem nagyon találkoztam eddig ilyenekkel-, hogy a felnőttek tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása milyen eséllyel jelenthet ténylegesen komoly és veszélyes betegséget, elsősorban rákot. Magyarul mennyire kell megijednie annak, akinek mondjuk hetek óta ott van egy nagyobb duzzanat a nyakán, miközben semmilyen más panasza nincsen.

Szerencsére nemrég a Head & Neck-ben publikáltak egy cikket, amivel ezt a dolgot számszerűsíteni is tudjuk. Német kollégák 326 olyan beteget vizsgáltak, akiknek az egyetlen panasza huzamosabb ideje fennálló nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás volt. Mindegyiküknél aspirációs citológiai vizsgálatot végeztek, vékonytű-biopszia történt szövettani vizsgálat céljából. 61 betegnél találtak laphámrák áttétet, míg 62 betegnél lymphomát. Tehát a betegek több, mint 1/3-ában rosszindulatú betegség állt a háttérben, ami kezelés nélkül fatális kimenetelt jelent.

Ez nem jó szám. Egyértelműen felhívja a figyelmet arra, hogy felnőttek esetében nem játék az egyéb tüneteket nélkülöző, tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, mindenképpen alaposabban utána kell menni! Aspirációs citológia, képalkotó (nyaki CT), primer folyamat keresés része kell, hogy legyen ezen betegek ellátásnak. Nyilván más a helyzet, ha van más tünet is, ami megkönnyíti a diagnózist. Pl. torokfájás és láz elsősorban fertőzéses eredetet valószínüsít, míg rekedtség, és fájdalmatlan gombócérzés a torokban eleve gége- vagy algarati rák esélyét növeli. Persze ez utóbbiak már egyértelmű látható eltérésekkel is járnak.

A nyaki nyirokcsomók és a daganatok kapcsán (is) Horváth Barnabás barátommal, kollégámmal, állandó jellegű tettestársammal visszatérő előadók vagyunk a SOTE klinikopatológiai kurzusán, ahol most március elején is beszéltem erről a fontos kérdésről:

 

süti beállítások módosítása