A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kórokozóknak a légúti allergia kialakulásában is lehet szerepe

2011.02.21. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia fertőzéses betegségek


(kép: S. aureus enterotoxin szuperantigén)

A Staphylococcus aureus egy gyakran előforduló kórokozó, fej-nyaki fertőzésekben is sokszor találkozunk vele. Valószínűleg ennél többet is tudhat ez a baktérium, mivel a krónikus melléküreggyulladás létrejöttében is felmerült a S. aureus szuperantigénjeinek a lehetséges szerepe, erről írtam is már itt a blogon.

De más típusú, szintén nem fertőzéses eredetű betegséggel is összekapcsolták már ezt a kórokozót, például az allergiás náthával és az asztmával is. Nemrég az Allergy-ben jelent meg egy review cikk, amelyben összeszedték, hogy eddig a különböző kutatások során milyen kapcsolatot találtak az allergiás eredetű légúti betegségek és a Staphylocccus aureus szuperantigénjei között. Meglepően sok a kapocs... Tehát egy fertőző ágens állhat egy rossz immunreakció hátterében?

Izgalmas kérdés ez, hiszen jó lenne tudni uralni azt a pontot, amikor az allergiára hajlamos ember szervezete átáll a túlzott immunreakcióra egy-egy adott allergénnel szemben. Ha ezt többek között egy Staphylococcusnak köszönhetjük, akkor azzal egész könnyen meg lehetne birkózni. Csak jó helyen, jókor kell a megfelelő antibiotikumot adni. Ami olyan szempontból érdekes és furcsa lenne, hogy elterjedt az a nézet, hogy a manapság már-már népbetegségnek tekinthető allergia létrejöttében így vagy úgy, de közrejátszik, hogy túlzottan steril környezetet teremtünk a gyerekeink körül, túl sok antibiotikumot használunk. Ezt egyébként én is vallom, bár ez nem azt jelenti, hogy azt tartom jónak, ha a gyerek sárral keni be magát, folyamatosan koszt eszik, és sosem adnék antibiotikumot. Mindenesetre ez az új összefoglaló is valahogy ebbe az irányba mutat.

(képforrás: welcome images)

süti beállítások módosítása