A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A gégediétát nagyon nem szeretik a betegek

2011.01.16. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: életminőség gége gégediéta

Nemrég olvastam az Otolaryngology - Head and Neck Surgery-ben, hogy a betegek mennyire utálják és nem tartják be a gégediétát, azaz mikor valamilyen hangszalagprobléma kezelése képpen egy ideig tilos beszélniük. Meglepett, ugyanis azt tudtam, hogy nem rajonganak érte, de a kezelőorvosuknak ritkán szokták bevallani, hogy ennyire nem is tartják be. Ezért pontos képünk nem is nagyon volt a betegek együttműködéséről, és arról sem, hogy milyennek élik meg ezt a terápiás formát.

Most nashville-i kollégák végeztek egy felmérést ezzel kapcsolatban, és kiderült, hogy a betegek 1/3-a tartja csak be (saját bevallása szerint) a gégediétát, azaz nem igazán beszél 1 hétig. Hát ez nem túl jó arány... Ugyanakkor érthető a betegek oldaláról a dolog: mindenféle életminőségi (qualitiy of life - QoL) paramétereket néztek a vizsgálatot végző orvosok, és elég sok, a kezelésből, vagyis a némaságból adódó hátrányt soroltak fel a betegek. Főleg a 60 évnél fiatalabbak, és a professzionális hanghasználók (énekesek, tanárok) érezték zavarónak, és életminőség rontónak a gégediétát. A QoL romlása arányos volt a némaság hosszával. A betegek közel fele nem volt képes dolgozni, és több, mint egyharmaduk romlást észlelt a szociális életében emiatt.

Valami ilyesmi eredményeket várhatnánk szerintem itthon is. Ráadásul még van egy faktor, ami az USA-hoz képest nálunk még inkább ront az egészen: a dohányzás. Nagyon sok beteg, aki némaságra van ítélve dohányzik, és kétlem, hogy akár a töredékük is abbahagyná. Én legalábbis még nem találkoztam olyan beteggel, aki kihasználta volna az alkalmat a leszokásra, és legtöbben is jó esetben csak mérsékelték, de nem tették le a cigarettát még erre az időre sem. A nashville-i gégészek ezt sajnos ott nem nézték.

A gégediétának ráadásul van egy komoly pikantériája: igazából nem tudjuk, hogy pontosan mennyit javít a betegségen, a szövődménymentes gyógyulás esélyén az átmeneti némaság. Talán ezt is meg kellene nézni egyszer pontosabban, sőt, több, randomizált prospektív study keretében, hogy az evidenciára éhesek is jóllakjanak.

süti beállítások módosítása