A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Új AAOHNS ajánlás a gyermekkori torokmandulaműtéthez

2011.01.10. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandulaműtét gyermek fül orr gégészet torokmandula

Bár még csak év eleje van, máris itt van egy nagyon fontos újdonság, szerintem minimum a hónap híre: A Fauquier ENT blogon olvastam, hogy az USA-ban a helyi hivatalos fül- orr- gégészeti szakmai szervezet, az American Academy of Otolarygology - Head and Neck Surgery (AAOHNS)  kiadta a gyermekkori torokmandula-műtétre vonatkozó új ajánlását. Mivel Magyarországon (is) a legtöbbet végzett fül- orr- gégészeti beavatkozás a mandulaműtét, nem lehet elmenni szó nélkül az amerikai kollégák állásfoglalása mellett, akik általában egy lépéssel a világ többi része előtt haladnak (bár persze nincs mindig, mindenben igazuk).

Az állásfoglalás az egyéb szempontból egészséges, 1-18 év közötti gyermekekre vonatkozik, pl. cukorbetegség, alvadási zavar miatt kezelt, vagy koponyafejlődési problémával született gyermekekre nem érvényes. Az állásfoglalás egy rövid összefoglalással indul, én most abból szemeznék, utána pár dolgot hozzáfűzök.


- Az ajánlás szerzői erősen javasolják, hogy a mandulaműtét során, egyszeri intravénás szteroidinjekciót kapjon a gyermek, ugyanis evidenciaszinten bizonyított, hogy csökkenti a műtét utáni hányingert és hányást. Persze az evidenciáknak is vannak komoly hátrányai, a témát már párszor érintettem itt a blogon (gyermekkori sinusitis kezeléseorrmandulaműtét).

-Az ajánlás szerzői kifejezett nem javasolják, hogy mandulaműtét alatt/után antibiotikumot adjunk rutinszerűen, ismét csak az evidenciákra hivatkozva. Az evidenciavizsgálatok nem mutattak pozitív hatást az antibiotikumok és a műtét lehetséges szövődményei és a gyógyulás vonatkozásában.

- Mandulaműtétet lehet ajánlani annak a kis betegnek, akinek az elmúlt évben legalább 7 igazolt torokgyulladása volt, vagy az elmúlt 2 évben évente legalább 5, vagy az elmúlt 3 évben évente legalább 3 alkalommal, ÉS olyankor vagy 38,3 C volt a hőmérséklete, és/vagy nyaki nyirokcsomó duzzanata, és/vagy a manduláján tüsző, és/vagy igazolt streptococcus fertőzése volt. Javasolt a mandulaműtét, ha a fentiek mellett,mandulakörüli tályog, esetleg Lemierre szindróma is kialakult, vagy a kis beteg sok antibiotikumra allergiás, esetleg a növekedésben elmaradt. Önmagában, ha a szülő visszatérő torokgyulladásról számol be, az még a "watchful waiting" kategóriába tartozik.

-Javasolt a mandulaműtét, ha a gyermeknél a torokmandulák jelentős megnagyobbodása mellett igazoltan alvászavar áll fenn, vagy ha a szülő nem tapasztalt alvászavart, de a poliszomnográfiás vizsgálat eredménye kóros. Azonban ilyen esetekben a mandulaműtét nem mindig javít az állapoton, erre fel kell hívni a szülők, gondviselők figyelmét. Alvászavarhoz kapcsolt egyéb tünet lehet például egyébként a magatartászavar, vagy az ágybavizelés, ezekre külön érdemes figyelni.

- Kiemelten javasolt a szülő és gondviselő informálása a műtét utáni fájdalomcsillapítás szükségességéről, ugyanis a legtöbb esetben a fájdalomnak köszönhetően alakulnak ki a műtét utáni szövődmények.

- Végül az AAOHNS fontosnak tartja, hogy az orvosok regisztrálják a saját műtétjeik után kialakult utóvérzéses eseteket. Ennek önoktató célja van.


Hát ez az ajánlás, egy pár gondolatot hozzáfűznék:
- kiemelendő, hogy az antibiotikumokat nem kell túlzásba vinni, ezzel abszolút egyetértek.
- a fentiekből látszik, hogy alapvetően egyre kevésbé a gyulladásos betegségek képezik a mandulaműtét fő javallatát, hanem inkább az alvászavarok. Magyarországon mind a betegek, mind az orvosok részéről még ma is sokszor előfordul, hogy 1-2 gyulladásos epizód után már meg is történik a mandulaműtét, pedig abban akár meg is lehet halni. Hiába rutinműtét, bizonyos szinten az egyik legveszélyesebb.
- dokumentáció, dokumentáció, dokumentáció. Erre persze hazánkban sokszor nincs személyzet, nem jó a számítógép, nincs pénz papírra, de akkor is fontos.

süti beállítások módosítása