A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Evidenciák hiánya a gyermekkori sinusitis kezelésében

2010.12.14. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: gyógyszerek antihisztamin orrcsepp fertőzéses betegségek arcüreg melléküregek gyermek fül orr gégészet melléküreggyulladás akut orröblítő

A MDLinx-en olvastam 3 napja a hírt, hogy a gyermekkori akut arcüreggyulladás kezelésében nem evidens, hogy hatékony a lohasztó orrcsepp, az antihisztamin (allergiaellenes gyógyszer), és az orröblítés. Mivel pedig főleg az antihisztaminok esetében érdemi mellékhatásveszély van, ezért nem javasolt használni ezeket a szereket a gyermekek esetében.

A fentieket az alapján írták le a szerzők, hogy az irodalomban található mind a 402, ezzel a témával foglalkozó cikket végigvizsgálták, de nem találtak olyan tanulmányt, amiben (külön vagy együtt) a lohasztás, az antihisztamin, illetve az orröblítő hatékonyságát vizsgálták volna placebo ellenében, illetve kezelés nélküli esetekkel összehasonlítva. De ezt én nem érzem megfelelő iránytűnek. Ugyanis valójában nem tudjuk, hogy hatékonyak-e ezek a kezelések, illetve a mellékhatás rizikó érdemben nagyobb-e, mint a várható jótékony hatás. Csupán azt tudjuk, hogy nem készült megfelelő evidenciaszintű kutatás ez ügyben. És ez még csak az egyik oldala az éremnek.


A másik az, hogy tehát a fentieket nem javasolják a tanulmány szerzői gyermekek akut arcüreggyulladása ellen. De akkor mit javasolnak helyette? Antibiotikumot? Azt is csak nagyon mérsékelten ajánlják. Szteroidos orrsprayt? Ezt is épphogy, és nem kifejezetten gyermekeknél történt a vizsgálat. Magyarul valójában semmit sem ajánlanak igazán az arcüreggyulladás ellen, legalábbis evidencia szintjén. Tehát kedves betegek, és kedves beteg gyermekek szülei, akik egyértelmű evidens kezelést szeretnének az arcüreggyulladásra, kérem ne akarjanak gyógyszert! Bízzunk benne, hogy nem lesz szövődmény! Azt sem szabad egyébként pedig elfelejteni, hogy nemcsak gyógyítás, vagy szövődmény-megelőzés létezik, hanem életminőség javítás. Lehet, hogy nem gyógyul meg előbb ezektől a szerektől a beteg, vagy nem lesz kisebb eséllyel szövődménye, de legalább kap levegőt az orrán keresztül.

Hát, ez az egész evidenciakérdés elég érdekes. Már az orrmandulaműtétnél is kiderült, hogy az egész orrmandulaműtétről alkotott világképünk teljesen téves a Cochrane szerint. Vagy mégsem?

Ajánlom még Meskó Bertalan barátom közel egy éves bejegyzését a témában.

süti beállítások módosítása