A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az érképzés szerepe a dobhártyaszakadás gyógyulásában

2010.10.20. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét dobhártya

Érdekes dolog az átszakadt dobhártya. Az esetek nagyon nagy részében ugyanis szerencsére magától meggyógyul, akármit is csinálunk, bár erről már korábban is beszéltünk Vasvári Gergely kollégámmal itt a blogon.

Maga a gyógyulás mechanizmusa egy nagyon bonyolult dolog, nagyon sok faktor befolyásolja. Számos kérdés is felmerül ennek kapcsán, például hogy az elszarusodó laphám vajon miért nem nő befelé, a dobüreg felé a lyukon át? Mindenesetre az American Journal of Otolaryngology-ban megjelent cikk szerint az érújdonképződésnek úgy tűnik nagy szerepe van a dobhártyaszakadás záródásában. Legalábbis a vascular endothelial growth factor-nak (VEGF), ami az érképződés egyik szignálmolekulája. Ez pedig egész komoly terápiás potenciált rejthet magában akkor, ha tympanoplastica műtét során alkalmaznánk, hogy biztosabban beépüljön a lebeny. Hiszen a dobhártya pótlása során nem 100%, hogy megtapad a lebeny, illetve hogy végül a perforáció egészét lefedi. Főleg bizonyos társbetegségek fennállása esetén, pl. cukorbetegség nő a sikertelenségi ráta.

A VEGF alkalmazása technikailag nem is lenne feltétlen nagy ördöngősség, esetleg VEGF-fel átitatott gelfoam darabokat tehetnénk az új dobhártyára. Ezzel javítani lehetne a hatékonyságon, ami fontos, mert a fülműtét nem annyira kis műtét, és nem is veszélytelen, tehát minimálisra kellene csökkenteni a második műtét esélyét.

Egyébként még egy tanulsággal szolgál a cikk: a szteroiddal kezelt állatoknál a dobhártyaperforáció nem záródott, ennek pedig autoimmun betegek esetében lehet klinikai jelentősége.

süti beállítások módosítása