A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Alsó orrkagyló műtét gyógyszerrezisztens allergiás náthára

2010.08.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr allergia orrdugulás orrkagyló

A szénanátha, mint betegség nem igényel műtéti kezelést, egészen pontosan nem gyógyítható műtéti úton. Persze valójában gyógyszerrel sem, mivel genetikai alapokon nyugvó probléma, de gyógyszerrel legalább kezelhető, legtöbbször sikeresen, néha kevésbé. Ez utóbbi esetben, mikor a gyógyszerekre kevéssé, vagy egyáltalán nem reagál az allergiás nátha, nincs túl kellemes helyzetben a beteg, hiszen mondhatjuk azt, hogy megállt a tudományunk. Legalábbis a nyugati orvoslásé, és ilyenkor jönnek aztán az alternatív gyógymódok, melyek többségével szemben viszont meglehetősen szkeptikus vagyok.

Ugyanakkor, mint nemrég kiderült, allergia esetén esetleg mégiscsak meg lehet próbálkozni műtéttel, még ha az továbbra sem gyógyító jellegű, hanem csak kezelés. Az Archieves of Otolaryngology-ban nemrég megjelent egy közlemény, mely szerint a gyógyszerrezisztens allergiás náthás betegek esetében az alsó orrkagyló nagyfrekvenciás eszközzel történő műtéte javít a panaszokon. Ráadásul ez a hatás még 5 évvel később is tart.

Az alsó orrkagyló megkisebbítését orrdugulás megoldására szoktuk elvégezni, ha (gyógyszerre nem reagáló) alsó kagyló duzzanat okozza a problémát. Persze az allergiás nátha alsó kagyló duzzanattal is jár, ilyen szempontból semmi újat nem mondanak a szerzők. A speciális az ebben a cikkben, hogy kiderült, hogy a duguláson kívül a többi allergiás panasz is csökken a műtétet követően. Legkevésbé a szemviszketés javult, de még az is jobb lett a betegek elmondása szerint. Még jobb eredményeket értek el az orrfolyást, a tüsszögést, és az orrviszketést illetően, és természetesen a dugulásra vonatkozóan. Jó hír azoknak, akiknek nem hat a gyógyszer!

Mindenképpen megjegyzendő azonban, hogy az átlag beteg a műtét után nem vált teljesen panaszmentessé. Nem csodaműtétről van szó! A műtét csak javította a panaszokat, de nem múlt el minden teljesen. A másik fontos dolog, hogy bár az orrkagyló műtéte nem egy nagy kaland, azért ennek is lehetnek veszélyei, vagyis inkább mellékhatásai. Ez alatt elsődlegesen a hegképződést értem, ami ha egyszer megindul, nehéz korrigálni. Illetve nagyon peches esetben atrophiás rhinitis-hez, orrnyálkahártya sorvadáshoz is vezethet. Szóval jó ez a cikk, jó ez a lehetőség, de az allergia kezelése elsődlegesen még mindig az eddigi gyógyszereket jelenti. De legalább van egy kapaszkodó a gyógyszerekre nem reagáló betegek részére.

süti beállítások módosítása