A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az antibiotikum kérdése kisgyermekkori középfülgyulladásnál

2010.07.19. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül antibiotikum gyermek fül orr gégészet középfül középfülgyulladás akut

Kisgyermekek középfülgyulladása kapcsán lassan alapvetéssé vált a szülők oldaláról, hogy kezelés=antibiotikum. Ez nagyrészt kényelmi tényezőkre vezethető vissza. Ugyanis a betegek (és szüleik) –teljesen érthető okok miatt- nem szeretnek ugyanazon betegség miatt többször is órákat várni egy orvosi vizsgálatra, az a biztos, ha kapnak antibiotikumot, mert akkor tuti meggyógyul a fül, nincs vele más teendő. Ez az orvosnak is tulajdonképpen sokkal egyszerűbb, nem kell bajlódni a beteggel annyit.

Viszont annyi probléma van, hogy a középfülgyulladás sokszor, talán mondhatni legtöbbször antibiotikum nélkül is meggyógyulna. Így feleslegesen kapott a gyermek antibiotikumot, amely magával vonja a következőket:
- a gyermek feleslegesen szenved az esetleges mellékhatásoktól (pl. hasmenés)
- nő az adott antibiotikumra ellenálló baktériumtörzsek kialakulásának esélye
- többletköltséget jelent

Természetesen nem arról van szó, hogy sohasem kell adni antibiotikumot középfülgyulladásnál. De bizonyos esetekben, megfelelően szoros fül- orr- gégészeti kontroll alatt tartott gyermeknél tényleg nem szükséges. Ez csak akkor működik, ha mind a beteg (szülei), mind az orvos extra munkát fektet a gyógyulásba-gyógyításba, hiszen így 1-3 naponta kontrollra kell járni. Ráadásul még ezek után is lehet olyan a szituáció, hogy X nap után mégiscsak antibiotikum adása mellett döntünk. De legalább megpróbáltuk anélkül…

Nemrég horvát kollégák publikáltak egy idevágó cikket az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban. Több, mint 300, 2 hónap és 6 év közötti kisgyermek esetét feldolgozva úgy találták, hogy kevésbé súlyos esetekben (pl. nincs láz, vagy a dobhártyát elődomborító genny) 60% feletti arányban gyógyultak meg antibiotikum nélkül is a gyermekek. Az ő ajánlásuk az antibiotikummal szemben természetesen szintén a szoros kontroll, „wait and see”, tehát az antibiotikum nélkül kezelt kis betegek figyelgetését ők sem tartják megkerülhetőnek. És ez így van rendjén.

süti beállítások módosítása