A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mégiscsak antibiotikummal kell kezelni az idült melléküreggyulladást?

2010.07.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr gyógyszerek antibiotikum arcüreg melléküregek gyulladásgátlás melléküreggyulladás idült

Korábban már írtam arról, hogy a krónikus melléküregbetegségek báziskezelése nem antibiotikummal, hanem szteroiddal történik. Erre tessék, egy hete olvastam egy cikk absztraktját, hogy orrpolip ellen igenis hatékony az antibiotikum. Ugyan nem olyan hatékony, mint a lokálszteroid, az orrspray-k, de mintha hosszabb ideig hatna. Ráadásul a doxycyclinnél vették észre ezt a hatást, ami a fül- orr- gégészetben nemhogy nem elsővonalbeli, de még másod- sőt harmadvonalbeli antibiotikumnak sem minősül. Ez biztos más szakmák esetén nem igaz, de a fül- orr- gégészetben eléggé így van.

Egy hír lehetne, ennyi. Viszont először Ves Dimov Allergy Notes blogján is írt róla, majd másnap a Fauquier ENT blogjában is megemlítették. Érdemes összehasonlítani a két blogbejegyzést. Amit mindenképpen ki kell emelni (és erről csak Ves Dimov írt), hogy ez egy 47 beteg részvételével zajlott teszt volt. 47 fő esetén, egy első ilyen jellegű tanulmánynál nem írható le az, hogy a doxycyclin egy új kezelési lehetőség az orrpolipra. Ez így önmagában csak egy ötlet, de ilyenekből van még szerintem egy csomó. Én azt gondolom, hogy csak a velejáró felülfertőződést csökkenti. A kísérlet során myeloperoxidáz és matrix metelloproteáz szint csökkenést észleltek a doxycyclin csoportban, ami talán még bele is férhet ebbe a teóriába.

Tehát a címbeli kérdésre a válasz részemről még mindig az, hogy nem.

süti beállítások módosítása