A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A dohányzók orrnyálkahártyájára kevésbé hatnak a gyógyszerek

2010.07.06. | drHorváthTamás |

Címkék: dohányzás orr orrcsepp orrdugulás arcüreg

Azt eddig is tudtuk, hogy a dohányzás nem tesz jót az orrnyálkahártyának (sem). A dohányfüst, mint irritáló tényező a nyálkahártya steril gyulladásához vezet, amelynek velejárója a duzzanat, a mirigyek fokozott működése, valamint a nyálkahártya felszínén lévő csillószőrök nem megfelelő működése. Emiatt sok dohányos panaszkodik gátolt orrlégzésről, fokozott váladékképződésről és garati váladékcsorgásról.

Pár hete a Laryngoscope-ban megjelent egy norvég kollégák által írt cikk, mely ennél tovább is megy, és egy más szemszögből is rávilágít a dohányzás orrnyálkahártyát érintő káros hatására. Azon túl, hogy ők is igazolták légáramlásméréssel és akusztikus rhinometriával, hogy a dohányzók orrüregi térfogata kisebb, valamint kevesebb levegő tud átáramlani rajta, még a lohasztó hatású gyógyszerek jóval kisebb hatékonyságát is igazolták. Tehát ugyanarra a lohasztó orrcseppre egy dohányzónak sokkal kevésbé csökken a nyálkahártya ödémája, mint egy nemdohányzónak. Emiatt orrbetegség esetén (pl. nátha, arcüreggyulladás) a dohányzók kezelése is nehezebb, vagy legalábbis panaszmentessé tenni őket. Ezen még adott esetben az sem segít, ha aktuálisan leteszik a cigarettát a betegek, hiszen a krónikus füsthatás nem múlik el órák-napok alatt.

Érdekes lenne tudni, hogy az allergiásoknak adott szteroidos orrspray-k mennyiben módosítják a füst hatását. Természetesen nem szabad abba a csapdába esni, amit a kávé és a fej-nyaki rák kölcsönhatásánál írtam: nem lehet cél ellensúlyozni egy káros szenvedélyt valamilyen gyógyszerrel.

· 1 trackback

süti beállítások módosítása