A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kávéval a fej-nyaki rák ellen

2010.06.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia szájüreg garat

A Medical News Today hívta fel pár napja a figyelmünket egy az Amerikai Rákkutató Szövetség hivatalos lapjában, a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention-ben megjelent tanulmányra. Ebben olyan eredményeket közöltek neves amerikai egyetemek fül- orr- gégészei, melyek alapján úgy tűnik, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a fej-nyaki rosszindulatú daganatok előfordulási esélyét. Nem mindegyik típusnál -például a gégerák kialakulásának esélyét nem-, de a szájüregi és a szájgarati rák előfordulási esélyét szignifikánsan csökkenti.

Az eredmények alapján a fej-nyaki daganatok esetén ez a protektív hatás főleg azokra érvényes, akik nagy mennyiségben, legalább napi 4 csészényi kávét fogyasztanak. Hitelesnek tekinthető a tanulmány, mivel 9 korábbi cikket elemeztek újra, összesen több, mint 14.000 beteg adatait összegezve. A koffeinmentes kávénál egyébként nem találtak ilyen összefüggést, bár az ezzel kapcsolatos adatok nem voltak olyan részletesek és egyértelműek, mint a normál, koffeint tartalmazó kávénál.

Nagyon fontos, hogy ez a tanulmány nem azt jelenti, hogy aki ezentúl nekiáll nagy mennyiségben kávét fogyasztani, az garantáltan elkerüli a szájüregi daganatokat! Illetve az sem megoldás, hogy valaki a napi 1 doboz cigi, meg mellé a 2 deci tömény okozta fokozott szájüregi rák kockázatot akarja kávéfogyasztással ellensúlyozni! Még elég sok feltáratlan molekuláris mechanizmus van a háttérben, pontosabban kellene látni, hogy melyik molekula és miként gátolja a tumoros sejtek kialakulását vagy növekedését. Például az sem kizárt, hogy nem is maga a kávé, hanem egy arra adott immunválasz vagy más reakció az, ami véd a ráktól.

(képforrás: dreamstime.com)

· 1 trackback

süti beállítások módosítása