A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A passzív dohányzás a krónikus melléküreg gyulladás egyik lehetséges oka

2010.05.05. | drHorváthTamás |

Címkék: dohányzás orr arcüreg melléküregek középfülgyulladás krónikus

Az elmúlt 1-2 hétben nagy port kavart a detroiti Henry Ford Health System munkatársai által közölt cikk, mely felvetette a passzív dohányzás oki szerepét az idült melléküreg gyulladás kialakulásában. A Medical News Today meg is szólaltatta a kutatás projekt menedzserét is ez ügyben.

Ez a kutatás több, mint 600 beteg bevonásával készült, és igazolja a passzív dohányzás melléküregekre kifejtett káros hatását. Más szakterületen korábban már vizsgálták az ilyen jellegű füstbelégzés okozta megbetegedéseket, az USA-ban például évi 3000 tüdőrák okozta halálesetért tartják felelősnek a passzív dohányzást. A kutatás során érdekességként az is kiderült, hogy bár a nemdohányzók nagy többsége a közterületen találkozik leginkább dohányfüsttel, mégis a munka közben, valamint a szociális élet során elszenvedett füstdózis az, ami hajlamosíthat a megbetegedésre. Tehát a nemdohányzó kollégákkal egy odúba zárt, dohányzó kolléga nagyobb bajt okoz, mint az éttermekben vagy a bárokban dohányzók.

Minden ilyen eredménynek, sikeres kutatásnak örülni kell, hiszen az idült melléküreg gyulladás pontos molekuláris háttere még nem ismert, csak hipotézisek szintjén létezik.

(képforrás: stopsmokingsteps.com)

süti beállítások módosítása