a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Melléküreg gyulladás, mint melléklelet az MRI képen

2010.04.03. | drHorváthTamás |

Címkék: orr diagnosztika köhögés arcüreg melléküregek melléküreggyulladás idült

A nem orr- vagy melléküreg betegség tisztázása céljából elvégzett képalkotó vizsgálatok során sokszor találunk mellékleletként orrmelléküreg-, azon belül is arcüreg betegséget. Ez legtöbbször az arcüreg diffúz, tehát nem körülhatárolt nyálkahártya megvastagodását jelenti, vagy arcüregi cysta, esetleg polip szerű képlet is lehet. Ennek előfordulási arányát az irodalom MRI felvétel esetében 30-50%-ra teszi. Azonban legtöbbször a betegek orr szempontból panaszmentesek, de legalábbis nem igazán sikerült kimutatni a mellékleletként diagnosztizált arcüreg betegség, és az esetleges orrpanaszok közti összefüggést.

Mit tegyünk, ha a leleten idült gyulladás szerepel, de nincs panaszunk?

Mindenképpen egy alapos revízió szükséges, és a felvétel gondos átnézése. Nagy szerepe van az orrendoszkópiának is, és minden, az orrhoz indirekt köthető egyéb panasz felmérésének. Ilyen lehet a tartós száraz köhögés is, melyet kifejezett orrpanasz nélkül is okozhat arcüregi betegség. Amennyiben rosszindulatú daganat lehetősége kizárható, és nem jelentős a nyálkahártya duzzanat (legfeljebb 3-5mm, de ez inkább viszonylagos), akkor nagy eséllyel nem szükséges kezelés.