A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Melléküreg gyulladás, mint melléklelet az MRI képen

2010.04.03. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr diagnosztika köhögés arcüreg melléküregek melléküreggyulladás idült

A nem orr- vagy melléküreg betegség tisztázása céljából elvégzett képalkotó vizsgálatok során sokszor találunk mellékleletként orrmelléküreg-, azon belül is arcüreg betegséget. Ez legtöbbször az arcüreg diffúz, tehát nem körülhatárolt nyálkahártya megvastagodását jelenti, vagy arcüregi cysta, esetleg polip szerű képlet is lehet. Ennek előfordulási arányát az irodalom MRI felvétel esetében 30-50%-ra teszi. Azonban legtöbbször a betegek orr szempontból panaszmentesek, de legalábbis nem igazán sikerült kimutatni a mellékleletként diagnosztizált arcüreg betegség, és az esetleges orrpanaszok közti összefüggést.

Mit tegyünk, ha a leleten idült gyulladás szerepel, de nincs panaszunk?

Mindenképpen egy alapos revízió szükséges, és a felvétel gondos átnézése. Nagy szerepe van az orrendoszkópiának is, és minden, az orrhoz indirekt köthető egyéb panasz felmérésének. Ilyen lehet a tartós száraz köhögés is, melyet kifejezett orrpanasz nélkül is okozhat arcüregi betegség. Amennyiben rosszindulatú daganat lehetősége kizárható, és nem jelentős a nyálkahártya duzzanat (legfeljebb 3-5mm, de ez inkább viszonylagos), akkor nagy eséllyel nem szükséges kezelés.

süti beállítások módosítása