A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Neuronitis vestibularis: mi okozza a heveny szédülést?

2010.03.02. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül szédülés belsőfül betegségekről részletesebben

A neuronitis vestibularis hirtelen kezdetű, általában napok alatt fokozatosan múló, heves, forgó jellegű szédüléssel, nystagmussal (szemtekerezgés), vegetatív tünetekkel (hányinger, hányás) járó, viszont minden más tünetet nélkülöző megbetegedés. Így például a betegek hallása is jó marad a tünetek alatt. A diagnózis felállítása alapvetően a fenti jeleken alapul, a kezelése pedig tüneti: hányáscsillapító, és nyugtatók adása segíthet, míg a spontán javulás be nem következik. Sokan szteroid adását is javasolják.

1909-ben Ruttin írta le először ezt a tünetegyüttest, és Hallpike volt az, aki elnevezte neuronitis vestibularisnak, a Ballenger könyv szerint 1949-ben, míg egy cikk szerint 1952-ben. Az elnevezés megtévesztő lehet, ugyanis elsősorban fertőzéses eredetre utal, amit valójában még biztosan nem sikerült igazolni. A fertőzéses eredet mellett szól, hogy a betegek egy részénél (kb. 50%) valamilyen vírusfertőzés a tünetek felléptekor jelen volt, a szerológiai eredmények alapján elsősorban adeno-, influenza-, herpes-, vagy Epstein-Barr vírus. Maga Hallpike egyfajta idegspecifikus toxicitást feltételezett.
Emellett nem lehet kizárni, hogy akár éredetű a tünetegyüttes, például embólia vagy trombózis okozza a betegséget. Volt olyan tanulmány, amely boncolás során az idegek menti illetve az egyensúlyközponthoz vezető erekben talált vérrögökre alapozta a betegséget. Ezt csak irodalomjegyzékben láttam, a pubmeden nem találtam.
A harmadik teória szerint valamifajta autoimmun reakció állhat a háttérben. Ezt azok hangsúlyozzák, akik úgy találták, hogy adott leukocyta antigén pozitivitáshoz gyakrabban társult neuronitis vestibularis.

Szóval valójában még nem tudjuk, mi okozza. Véleményem szerint elsősorban vírus lehet. Az autoimmun megbetegedés ellen szól szerintem, hogy legtöbbször egyszer fordul elő ez a betegség, aztán többet nem. Vagy kihal az a fehérvérsejt populáció, amelyik felelős lenne ezért? Hát, nem hinném... Valahogy az éreredettel sem vagyok kibékülve, de azt még inkább elfogadhatónak gondolom, mint az autoimmunt. Egyszer talán kiderül.

süti beállítások módosítása