A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Ön-diagnosztika: hatékony-e saját magunk rákszűrése?

2010.02.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: alkohol dohányzás onkológia gége garat általános fül orr gégészet

Ha az ember megbetegszik, akkor hasznos, ha a panaszai alapján rájön, hogy mi baja van. Legalább el tudja dönteni, hogy túléli-e az éjszakát, várhat-e reggelig, vagy akár napokig, illetve egyáltalán, milyen kilátásai vannak. Például ha elkezd fájni a torkom, majd intenzív, vízszerű orrfolyásom lesz, ami aztán átmegy akár 1-2 hétig tartó köhögésbe, akkor nagyon nagy eséllyel csak egy felső légúti vírusfertőzésem van. De jó! Tudom, mi a bajom! Ha az ember biztos a dolgában, akkor nem is megy ezzel panasszal orvoshoz. Persze ha inkább megnyugtatja, ha olyan valaki is megnézi, aki ezzel foglalkozik, akkor meg elmegy. Nem is ez a problematikus betegségcsoport.

Inkább akkor lehet gond, ha fajsúlyosabb betegségek diagnosztikájának felelősségét próbáljuk meg a betegre átpasszolni. Például a daganatos betegségeknél. A Head & Neck-ben leközöltek egy ezzel kapcsolatos cikket: szájüregi rosszindulatú daganat rizikócsoportjába (alkohol, dohányzás) sorolt betegeket felvilágosítottak, hogyan vizsgálják a saját szájuk nyálkahártyáját, és erről még egy tájékoztató füzetet is kaptak. Azután pedig vártak, és nézték, hogy a betegek milyen eséllyel tudják magukat szűrni szájüregi daganatra. De nem lettek túl jó eredmények...

33%-osnak bizonyult a szenzitivitás, azaz a ténylegesen betegek 1/3-a észlelte csak, hogy a szájában baj van. Emellett a specifitás pedig épp, hogy csak 50% feletti volt. Tehát a magukon betegséget diagnosztizálók fele találta csak el, hogy valóban beteg. Ezek az arányok rosszindulatú daganat esetén NEM ELÉGSÉGESEK. Ilyen rossz hatékonyságú volt a "betanítás", vagy nem is lehet ennél hatékonyabban csinálni az ön-diagnosztikát? Nehéz megítélni. De amíg ki nem derül, a szájüregi rákszűrés mindenképpen maradjon orvosi feladat.

süti beállítások módosítása