Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Miért nem operáljuk meg a gyermekek ferde orrsövényét?

2010.01.12. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrsövény orrsövény műtét gyermek fül orr gégészet

Update: 2018.decemberben egy aktuális ajánlásról írok a gyermekkori orrsövényműtét kérdéséről: Mikor ajánlott vagy szabad gyermekkorban orrsövényműtétet végezni? - Best practice

Mert egy elkapkodott műtéttel nem akarunk kozmetikai problémákat okozni a beteg hátralévő életére. Ugyanis a gyermekek orra-orrsövénye az arccal együtt folyamatosan növekszik. Addig, amíg a csontos koponya a végleges méretét és alakját el nem nyeri. Ha az ember belenyúl a növekedés alatt álló struktúrákba, akkor elképzelhető, hogy deformitást okozunk az orr, vagy akár az egész arckoponya küllemét illetően, amit aztán nehéz lehet maradéktalanul eltűntetni, ráadásul ez nyilván csak újabb műtét(ek) árán lehetséges.

Ugyanakkor ez egyfajta hitkérdés. Ami az irodalmat illeti, lényegében csak kis esetszámú, retrospektív tanulmányok készültek, amik a fentieket alátámasztják. Persze ki az az őrült, aki erre a problémára prospektív vizsgálatot készítene?? "Nézzük meg, hogy ha 100 ferde orrsövényű gyermeket mondjuk 6-7 éves korában megoperálunk, akkor hánynak lesz torz az orra vagy az arca!" Ez nyilvánvalóan kivitelezhetetlen. Illetve nem. ŐK megpróbálták, átlag 9.5 éves gyermekeken és szerintük csak kicsit változtak az orr paraméterei. Hát nem tudom... Szóval ez is nehéz kérdés, de én inkább nem kockázatatok. Nagyon-nagyon kevés olyan szituációt tudok elképzelni, hogy okvetlen orrsövényműtétet kelljen végezni.

Mindenesetre az idei első Laryngoscope számban megjelenő cikkben egy állatmodellt alakítottak ki a probléma vizsgálatára. Fiatal nyulakon végeztek orrsövényműtétet, és náluk meg az derült ki, hogy igenis változik.

Na ezek után a ferde orrsövényre térjünk vissza majd 18-20 éves korban...