A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Távoli áttétek kialakulása fej-nyaki laphámrákban

2009.11.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: dohányzás nyirokcsomó onkológia nyak gége garat

 

A fej-nyaki, laphám eredetű rosszindulatú daganatok -ide tartozik a gége, szájüreg, algarat, és nyelv kiindulású rákok messze döntő többsége- elsősorban a környékbeli nyaki nyirokcsomókba adnak áttétet. Szerencsére a többi rosszindulatú daganathoz képest elég ritkán keletkeznek távoli szervekben is metasztázisok, ennek előfordulási aránya legfeljebb 10%. Egy 2001-es, rendkívül nagy beteganyagot feldolgozó (2550 eset) Laryngoscope cikk szerint ez az érték konkrétan 8,5%, ami a nagy betegszám miatt tényleg jó megközelítés.

Ha mégis ad távoli áttétet a daganat, az leggyakrabban a tüdőben keletkezik, de előfordulhat csontban, bőrben, a mediastinumban, vagy a májban is. Egy 2001-es Journal of Oto-Rhino-Laryngology and Related Specialties cikk szerint, ha kialakul távoli metasztázis, akkor 66%-ban a tüdőben fordul elő, minden más hely legfeljebb 10-20% erejéig jön szóba.

A távoli áttét kérdése fontos, mert megléte vagy hiánya alapjaiban határozza meg a kezelési lehetőségeket. Sajnos a túlélésen sokat ront a távoli áttét megjelenése. Ugyanis ezzel például egy heroikus, komoly életminőség-romlással járó fej-nyaki műtét sem oldja meg a problémát, hiszen hiába vesszük ki az elsődleges daganatot az esetleges helyi nyaki nyirokcsomó áttétekkel együtt, egy távoli szervben ottmarad a daganat. Sőt, ha egy messzebb lévő helyen már van metasztázis, akkor arra sincs semmi garancia, hogy több másik szervben nincs-e ugyanilyen áttét, csak még esetleg a méretük olyan kicsi, hogy nem mutathatók ki.

A fentiek miatt jó tudni előre, hogy mik azok a faktorok, amik valószínüsítik, hogy kialakul-e távoli áttét, vagy sem. A decemberi European Journal of Surgical Oncology-ban megjelent egy ezzel kapcsolatos cikk. Itt 391 fej-nyaki laphámrák miatt kezelt beteget vizsgáltak, akiknél 11%-ban alakult ki távoli áttét. Úgy találták, hogy az elsődleges daganat helye, az elsődleges daganat kiterjedése, illetve a nyaki nyirokcsomó áttétek száma határozza meg a távoli metasztázis kialakulásának esélyét. Algarati és gégerák esetén, ha az elsődleges daganat már nemcsak a hámréteget, hanem az alatta fekvő izmokat vagy porcot is beszűri, illetve ha több nyaki nyirokcsomó régió is érintett, akkor nagyobb eséllyel alakul ki távoli áttét.

Konklúzió: Az elsődleges faktor a távoli áttétnél az idő! Időben kell felismerni a daganatot, és időben is kell elkezdeni kezelni, mert ezzel megelőzhető a távoli áttét kialakulása. De persze legjobb a megelőzés (dohányzás, alkoholfogyasztás szerepe!), illetve a rizikócsoport szűrése!

 

süti beállítások módosítása