A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A hangszalagok elülső találkozási pontjának jelentősége hangszalagrák esetén

2009.10.22. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia gége hangszalag

 

Ha felülről nézünk a gégébe, a hangszalagok belégzéskor egy fordított V alakot formálva helyezkednek el. Ezen a wikipediáról származó képen mindez jól látható:
 
Mindkét hangszalag elülső pólusa egy közös pontban, fixen van rögzítve, míg a hátsó pólusuk a mozgó, úgynevezett aryporcokhoz. Az aryporcok forgása a hozzákötött hangszalagok eltávolítását eredményezi. Így nyílik a hangrés.
 
A hangszalagok elülső találkozási pontja (comissura anterior) műtéttechnikai okok miatt egyébként is egy érdekes anatómiai hely, viszont a hangszalagok rosszindulatú laphámdaganatainak megítélésénél is komoly jelentősége van. Ugyanis amíg a rosszindulatú daganat "csak" a hangszalagon van, addig azt mondhatjuk, hogy relatív jól körülírtnek tekinthető a betegség. Így adott esetben kisebb műtéttel is eltávolítható a daganat, sokkal nagyobb eséllyel nyílik lehetőség a gége nagy részének megőrzésére. De ha például a comissura anteriort is eléri már a daganat, nehéz megítélni, hogy nem terjedt-e át a felszín alatt az ellenoldalra, vagy felfelé az egyébként itt végződő gégefedőre, esetleg előrefelé magára a gége porcára, szóval a tér minden irányába. Emiatt ilyenkor nagyobb műtétet vagyunk kénytelenek elvégezni, akár teljes gégeeltávolítást, a biztonság érdekében.
 
Volt olyan fül- orr- gégészeti munkacsoport, aki egy 534 betegen végzett tanulmány alapján azt javasolta, hogy a gégedaganatok stádiumbeosztásánál meghatározó szerepe legyen a comissura anteriornak. Úgy találták, hogy a comisura anterior daganatos érintettsége legalább annyira befolyásolja a túlélési esélyt, mint az ezzel nem foglalkozó hivatalos beosztás bármelyik másik eleme. Azóta még több tanulmány megerősítette a comissura fontos onkológiai szerepét, de a beosztás nem változott. Viszont természetesen jobban figyelünk erre a pontra. Egy pár napja napvilágot látott cikk szerint egyébként a szemünk sokkal jobb a comissurába való terjedés megítélésére, mint például a helikális CT. A mai nagyon hatékony képalkotó vizsgálati eljárások idején sem szabad elfelejtkezni a jó öreg szemről!

 

süti beállítások módosítása