a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Botox-ot allergiára?!

2009.10.17. | drHorváthTamás |

Címkék: orr allergia botox

 

Az egyébként ránctalanításra használt Botolinum toxin A (botox) egy meglehetősen szokatlan alkalmazásáról írnak a Head & Face Medicine-ben. Úgy néz ki, hogy az idegesejt-végződésekben az acetil-kolin neurotranszmitter kibocsátást gátló botox jelentősen csökkenti az orrváladékozást az allergiás náthában szenvedőknél. Korábban már voltak fül- orr- gégészeti betegségek egy részében kísérletek botox-szal, és főleg fokozott váladéktermelődés esetén jelentős javulás érhető el vele. Ilyen eredmény látható a fokozott nyálfolyással járó betegségeknél is, de ezidáig például az allergiában nem próbálták. A botox azért hatékony, mivel a mirigyek beidegzése, vagyis az autonom idegrendszer által történő vezérlése megváltozik a szer hatására. Hatékonyabbnak tűnik a szteroidos orrspray-nél is. A cikk pont olyan esetekben látja hasznosnak az alkalmazását, amikor a hagyományos gyógyszerek, például az egyébként jó szteroidos orrspray-k nem válnak be.
 
Jó-jó, mindez nagyon szépen hangzik. Lehet, hogy valamilyen formában tényleg egyszer botox-ot fogunk az orrunkba nyomni. Viszont nap, mint nap találkozunk olyan hírességekkel, akik valaha nagyon szépek voltak, csak kissé túlzásba vitték a botox-ot. Márpedig túlzott alkalmazása például a mimikai izmok esetében az izmok elsorvadásához vezethet. És akkor már kezdenek úgy kinézni, mint Joker a Batmanből:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Azt mindenképpen meg kellene tudnunk, hogy hosszú távon mit csinálhat az orrnyálkahártyánkkal a botox, nehogy visszafordíthatatlan, az eredeti problémánál még komolyabb károsodást okozzunk ezzel.