A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Milyen gyorsan gyógyul az orrnyálkahártya orrsövényműtét után?

2009.10.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrsövény orrsövény műtét

 


Lassan.
 
Három napja olvastam ezzel kapcsolatban egy cikket. A European Archives of Oto-Rhino-Laryngology-ban írt egy török kutatócsoport arról, hogy szcintigráfiás vizsgálattal ellenőrizték az orrnyálkahártya csillószőrei funkciójának javulását orrsövény műtétet követően. Ugyanis az orrsövény egyik fontos funkciója, hogy a nyálkahártya felső rétegét alkotó csillószőrös hámsejtek a levegőt a vele beáramló részecskéktől többé-kevésbé megszűrik, majd egy folyamatos csapkodó mozgással az orrgarat felé sodorják azt, ahol részben könnyebben eliminálhatók a káros anyagok, részben pedig lenyelhetővé válik. Ez utóbbi lehet, hogy gusztustalan dolog, de tény, legalábbis egészséges emberben így működik. A gyomorban aztán a nagyon savas pH és az emésztőenzimek mellett nem sok esélye van a szerencsétlen kórokozóknak. Az alábbi képen látható nyálkahártya hámsejtjeinek csillói (cilia), valamint az orrnyák (gel layer), benne a piros pontok a kiszűrt részecskék:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(forrás: http://www.drugdeliverytech.com/)
 
Az orrnyálkahártya csillószőreinek működése (mucociliaris clearence) egyfajta mérője lehet az orrnyálkahártya jó működésének. Ezt sokféle módon lehet vizsgálni. Jelen esetben szcintigráfiás mérés történt, izotóppal jelölt anyag orrban történő vándorlását nézték a kutatók, adott ideig. Megállapították, hogy az orrsövényferdüléssel élőknél a csillószőr funkció nem olyan jó, mint az egészséges embereknél. Egy hónappal az orrsövényműtétet követően már kimutathatóan javult a csillószőr működés, de igazán jó eredményt csak három hónappal a műtét után lehetett kimutatni.
 
Ha gátolt orrlégzést okozott a ferde orrsövény, akkor azt sokkal hamarabb jobbnak érzi a beteg, arra nem kell három hónapot várni. De mint a fentiek is mutatják, sok idő szükséges a teljes regenerációhoz, vagy legalábbis a sejtszintű funkciójavuláshoz.

 

süti beállítások módosítása