A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Melyik tünet zavarja leginkább az allergiás gyerekeket?

2009.10.09. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: orr allergia köhögés orrdugulás gyermek fül orr gégészet

 

A szeptemberi Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban egy cikk látott napvilágot a legnagyobb gyermekkori allergiás náthával foglalkozó felmérés, a Pediatric Allergies in America 2009-es eredményeinek összefoglalásaként. A felmérés lényege, hogy egy átfogó képet kapjunk a gyermekkori allergiás nátha előfordulásának gyakoriságával, jellemző tüneteivel, a betegek életminőségével, és a kezelés hatékonyságával kapcsolatban. A tanulmány 35000 (!) család monitorozásával készült, legalábbis ennyi háztartásból választották ki a felmérésben részt vevő, 4-17 éves betegeket és a kontrollcsoportot. Az óriási elemszám alapján ez elég megbízható tanulmánynak mondható.

 

 
Nagyon sok paramétert mértek, és ebből bizonyos területeken egész érdekes adatok jöttek ki. Például azok, akik az allergiás nátha kezelésével foglalkoznak, túlbecsülik a kezelés sikerességét, a gyógyszerek hatékonyságát. Pedig ez nem teljesen így van, közel sem érzik magukat olyan jól a kis betegek, mint ahogy azt mi hisszük, vagyis szeretnénk hinni. Ráadásul a vezető tünetek sem azok, amikre esetleg elsőre gondolnánk. Vezető tünet alatt itt azt értem, hogy a szülők szerint melyik panaszt érezték gyermekeik a leginkább zavarónak. Messze első helyen végzett az orrdugulás (27%), amelyet több, mint kétszer annyira zavarónak éreztek, mint a második helyen végzett fejfájást (13%). Ez is érdekes, mivel a tipikusnak mondott allergiás tünetek között semmiképpen sem dobogós a fejfájás, sőt, sokszor említésre sem kerül. Ezek után jön csak sorban az orrfolyás (12%), a száraz köhögés (9%), a szemviszketés (8%), garati váladékcsorgás és tüsszögés (7-7%), stb. Egyébként az orrdugulás nemcsak a legzavaróbb tünet is, de a leggyakrabban előforduló is egyben (52%), ezt a tüsszögés követi (46%), majd az orrfolyás és könnyezés (34-34%). A fejfájás csak a 10. helyen végzett 10%-kal, tehát valóban nem gyakori, de ha igen, akkor ezek szerint az rendkívül zavarja a gyermeket.

 

 
Milyen konzekvenciája lehet ennek a felmérésnek?
Egyrészt mindeképpen szorosabb kontroll szükséges, hiszen úgy néz ki, áltatjuk magunkat a kezelés sikerességét illetően.
Másrészt pedig a javasolt gyógyszerelést még inkább a vezető tünet(ek) szempontjából lenne szükséges beállítani. Ami jelen esetben azzal járhat, hogy a szteroidos orrspray előnyt élvezhet a tablettás antihisztaminnal szemben, hiszen az orrdugulást az előbbi jóval hatékonyabban szűnteti.

 

süti beállítások módosítása