A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 3.

2009.10.05. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr allergia fül onkológia szaglás pajzsmirigy halláscsökkenés fertőzéses betegségek melléküregek otosclerosis fül orr gégészeti rövidhírek twitteren gyermek fül orr gégészet középfül szaglászavar

Az elmúlt hetekben twitteren olvasott/közzétett/továbbadott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Reumatoid arthritisben a hallócsontokban is megfigyelhető változás. Főleg az üllő hosszú szárában alakul ki csontpusztulás, elsősorban keringési problémák miatt. Ezen kívül a hallócsontláncolat izületei is degenerálódnak, tehát reumatoid arthritisben halláscsökkenés is nagyobb eséllyel jöhet létre.
http://bit.ly/9tZPL

A számítógépek arcfelismerő képessége olyan sokat fejlődött az utóbbi időben, hogy már a számítógépek jobbak lehetnek szájról olvasásban, mint az emberek. Ez a későbbiekben sokat segíthet a szájról olvasás oktatásában.
Az akut kisgyermekkori csalánkiütés miatt szükséges kórházi kezelés során az esetek egyharmadában mycoplasma pneumoniae fertőzést állapítottak meg kiváltó okként.
 
Egy beteg az anaphylaxiás sokkhoz vezető útját stádiumonként lefényképezte, és a flickr-en tette közzé. Ez persze jó a tudománynak és oktatási célból, de a beteg életveszélyes állapotba kerülhet, vagyis tulajdonképpen került is.
 
Ismeretlen eredetű vezetéses halláscsökkenés műtéte (exploratív tympanotomia) során a három leggyakoribb megbetegedés, amit találunk, a következők (gyakorisági sorrendben): otosclerosis, hallócsontláncolat megszakadása, cholesteatoma
 
Krónikus rhinosinusitis talaján kialakult pseudomonas aeruginosa fertőzés során a kórokozót 20%-ban ellenállónak találták a fluorokinolonokkal szemben.
 
A 18fluoro-2-deoxyglucose-PET-CT nem tűnik elég érzékeny vizsgálatnak a jódizotópos vizsgálattal ki nem mutatható, differenciált pajzsmirigydaganat recidíva kimutatásában
 
Az érzékszervek és a hozzájuk tartozó idegpályák közül a szaglószerv van legközelebb a frontális és temporalis agyi régióhoz, mely régiók kóros működése része a skizofréniának. Ezért a szaglás romlása akár előjele is lehet a skizofréniának.

 

süti beállítások módosítása