a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Érdekes összefüggések a dohányzás és fül- orr- gégészeti betegségek között

2009.09.18. | drHorváthTamás |

Címkék: dohányzás nyelv fül nyálmirigyek középfül

 

A dohányzás káros hatásairól már több ezer tanulmány, felmérés, cikk stb. született. A fül- orr- gégészetben is, a dohányfüst bizonyos betegségek kialakulására való hajlamosító hatása mára már evidencia szintű. Ilyen például a gégerák, ahol egyértelmű a kapcsolat. Ugyancsak ismert tény, hogy a dohányzás az orr- és garatnyálkahártyának sem tesz jót, szerepe lehet ezen szervek idült gyulladásában. Azonban más összefüggéseket is találtak már. Olyanokat is, amire az ember nem gondolna.
 
Ilyen lehet például az ízlelés. A dohányosok ízérzése csökkent. Ezt akár azzal is lehetne magyarázni, hogy a szaglásuk nem jó (márpedig a jó ízérzéshez a jó szaglás elengedhetetlen), de ez nem minden. Egy görög kutatócsoport kimutatta, hogy a dohányzóknál szignifikánsan kevesebb van a nyelv hátsó részén található ízlelőbimbókból, ráadásul kisebbek is. Tehát a dohányzás legalább két úton is ront az ízérzésen.
 
Egy dél-koreai tanulmány szerint a passzív dohányzás a kisgyermekek idült savós középfül gyulladását segítheti elő. Modellezték a vérkeringésbe jutó dohányfüstöt, és azt találták, hogy ez fokozza a középfül nyálkahártyájának nyáktermelését.
 
Nem teljesen új felfedezés, hogy a nyálmirigyekben a Warthin tumor típusú jóindulatú daganat kialakulását elősegíti a dohányzás. Viszont izraeli epidemiológusok bebizonyították, hogy lineáris összefüggés van a dohányzás időtartama, és a daganat kialakulásának esélye között. Ez az esély hasonlít a tüdőrák kialakulásának statisztikai összefüggéseihez.
 
Tehát még a fülünk, a nyelvünk, és a nyálmirigyeink sincsenek biztonságban a dohányfüstben!

 

· 1 trackback