A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Javít-e a krónikus orrbetegek szaglásán a FESS műtét?

2009.06.03. | drHorváthTamás | komment

Címkék: dohányzás orr szaglás fess műtét orrpolip szaglászavar

 

A szaglás az orr felső részén található szaglóhámban kezdődik, majd az innen elvezető idegek révén, -mint minden más érzékelés- az agyban valósul meg.
 

A sárgával jelölt terület a szaglóhám:

 

 

 

 

 

(forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Head_olfactory_nerve.jpg)

Az orrbetegségek egyik tipikus tünete a szaglásprobléma, amely lehet csökkent szaglás (hyposmia), vagy teljesen gátolt szaglás (anosmia). Ez a tünet mind az akut (nátha, akut melléküreg gyulladás), mind a krónikus orrbetegségekben (allergia, krónikus melléküreg gyulladás, orrpolip) előfordulhat. Míg az akut betegségeket szinte mindig gyógyszerrel, a krónikus betegségeket sokszor csak műtéttel tudjuk gyógyítani. A korszerű műtét ilyen esetben az endoszkópos melléküreg műtét (FESS), melyről már számos alkalommal esett szó ebben a blogban (http://tr.im/niEP, http://tr.im/niEi, http://tr.im/niEw).

 


Amennyiben FESS műtét elvégzése egy szaglászavart (is) okozó orrmelléküreg betegség miatt indokolt, az esetek nagy részében a műtét után a szaglás javul (http://tr.im/niDs). Azonban fontos tudni, hogy egyrészt sajnos várhatóan nem lesz a teljesen egészségeseknek megfelelő szaglás, és elsősorban azoknak javul jelentősen, akik egyáltalán nem éreztek szagokat. Az a beteg, aki érzett szagot, de nem elég jól, szintén várhatóan jól jár a műtéttel, de ne számítson nagyságrendi változásra! A dohányzás szintén rontja a jobb szaglásra való esélyt FESS műtét után (http://tr.im/niDd). Érdekes módon viszont a betegség súlyossága összességében nem befolyásolja a szaglás javulásának esélyét. (http://tr.im/niHB).

 

süti beállítások módosítása