Minek köszönhető, hogy mára Európában vezető helyen vagyunk a fej-nyaki daganatok népességarányos előfordulásában?
A bőrből kiinduló daganatok egyértelműen a fokozott káros napsugárzás miatt szaporodnak. Korábban az ózonréteg nagyobb biztonságot adott a szabad ég alatt dolgozóknak.
A szájüregi-, garat-, és algaratrákok fő táptalaja az alkoholfogyasztás, azon belül is a tömény italok. Ez, összehasonlítva a napsugárzás okozta bőrrákokkal már sokkal inkább hazai jelenség. Ráadásul a töményitalok egy igen nagy része gyümölcsöt sohasem látott, mesterséges vegyület. Ez talán még inkább kedvez a daganat kialakulásának, bár ez csak az én véleményem, nem tudok róla, hogy készült-e olyan tanulmány, ami a "valódi-" és az "álpálinkák" daganatok kialakulásában kifejtett hatását hasonlította volna össze. Természetesen a gyümölcsből készült töményitalok rendszeres fogyasztása sem egy életbiztosítás...
A harmadik, szintén hazánkban elterjedt faktor a dohányzás. Ez elsősorban a gégerák kialakulását segíti elő, de beigazolódott már szerepe az ajak-, és a szájüregi rák kialakulásában is.
Amíg a népesség körében a dohányzás, valamint az alkoholfogyasztás nem csökken, sajnos nem várható, hogy javulás álljon be a fej-nyaki daganatok statisztikáiban. Az a populáció, aki a fenti faktorokkal rendelkezik, pedig nagyon sokszor későn fordul orvoshoz. Sokszor a nyaki nyirokcsomó áttét az első jel, amit észlelünk a betegnél. Pedig a nyirokcsomó áttét megléte, gyakorlatilag minden fej-nyaki daganat esetén a túlélés esélyét megfelezi....
Ezért fontosak a fej-nyaki szűrővizsgálatok, főleg a rizikócsoportok körében. Szintén ezért szükséges a nem múló rekedtség, nyelészavar, nyaki duzzanat, torokban lévő gombócérzés alapos kivizsgálása minden esetben!