A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Miért veszélyes az orr furunkulus?

2009.04.19. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr antibiotikum szövődmények fertőzéses betegségek

 

Az orr furunkulus az orrbemenetben található szőrtüszők mechanikus ingerlése, vagy az orr bőrének megsértése, azaz az orr piszkálása kapcsán jön létre. Egy Staphylococcus nevű baktérium felelős a kialakulásáért, mely kezdetben csak enyhe helyi duzzanatot, nyomásérzékenyésget okoz, később azonban az orr- és környezetének egésze megduzzadhat, vörös lesz, akár láz is kialakulhat. Kezelése antibiotikummal történik, valamint az orra a gyulladásos folyamat beolvadása érdekében párakötést kell felhelyezni.

De miért veszélyes ez a betegség?
Az orr vérellátása olyan, hogy több, kisebb véna is onnan nem az arcon vezeti el a vért a nyaki gyűjtővénákba, hanem a koponyán belülre, az ottani gyűjtővénákba kerül a vér. Ez egy gyorsan terjedő, agresszív gyulladás esetén potenciálisan életveszélyes lehet. Hiszen a befertőződött vénák az aggyal érintkeznek, fertőzött állapotban pedig könnyen trombózis alakulhat ki bennük, ami a helyi keringés leállásához, a fertőzés továbbterjedéséhez vezet. A szövődmény jelei lehetnek a szemzugi fájdalom, a szemhéjduzzanat, kettőslátás, szeptikus lázmenet.
Emiatt az orr furunkulus nyomkodása TILOS! Ha valaki „ki akarja nyomni” belőle a gennyet, azzal pont a koponyán belüli vénák felé tudja préselni a fertőzést!

 

süti beállítások módosítása