A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mindig meg kell műteni a ferde orrsövényt?

2009.04.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrdugulás orrsövény orrsövény műtét arcüreg

Röviden: nem.

Részletesebben:
Az orrsövény elferdülése - a sokkal ritkább, balesetből kialakult ferdeséget leszámítva - egyfajta fejlődési rendellenesség. Ilyenkor az orrot belülről két, elvileg szimmetrikus orrfélre osztó orrsövényt alkotó porcos és csontos elemek (főleg a porc) az egyedfejlődés során rendellenesen nőnek. Az orrsövény az egyik orrfél irányába bedomborodva szűkítheti az adott oldalt, képezhet S alakot, kiálló tüskéket, de mindkét orrfelet szinte teljesen lezáró girbegurbaság is kialakulhat benne.

Az orrsövényferdülés az emberiség igen nagy részét érinti. Ha minden ember orrát endoszkóppal (száloptikás eszközzel) megvizsgálnánk, a legtöbb embernél találnánk kisebb-nagyobb deformitást. Most akkor az emberiség több, mint felét meg kellene operálni?

Önmagában az a tény, hogy valakinek ferde az orrsövénye, még nem jelent azonnal műtétet. Panaszmentes beteget felesleges megoperálni, hiszen nem tudunk mit javítani az illetőnél ezzel a műtéttel. Azonban számos olyan tünet van, ami az orrsövényferdüléshez kapcsolódhat, és esetleg egy laikus nem biztos, hogy összeköti a két dolgot egymással. Lehetnek persze egyértelmű tünetei, pl. orrdugulás, rossz szaglás, orrtáji teltségérzés. De ugyanakkor a visszatérő vagy krónikus arcüreg-gyulladás, a fülkürthurut, az állandó szájlégzés miatt kialakuló krónikus torok- és mandulagyulladás, a fejfájás is mind-mind lehet az orrsövényferdülés következménye. Tehát azon túl, hogy életminőség-javító hatású lehet egy orrsövényműtét, még jópár olyan kórállapotot szűntethet meg, ami a puszta komfortérzésnél több. Mindig egyéni mérlegelés kérdése, hogy abban a helyzetben milyen javulás várható egy műtéttől az egyes panaszokat illetően.

 

süti beállítások módosítása