A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A hallójárat és a sinus sigmoideus közti távolság

2015.09.03. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét középfül hallójárat középfülgyulladás krónikus sinus sigmoideus

A hallójárat és a sinus sigmoideus közti távolság krónikus középfül-gyulladásban szenvedő betegek esetén kisebb (1, 2, 3), mint az egészséges fülben, bár pont egy Tos-féle cikk szerint meg nem (de azért a dura ott is lejjebb állt). Azaz ha mondjuk egy egyébként egészséges fülü betegnél akut mastoiditis miatt végzünk mastoidectomiát, akkor várhatóan nagyobb helyünk lesz lenn, mint egy régóta nem jól szuperáló fül esetében. Olyannyira, hogy az egyik study-ban átlagban közel fele akkora távolság jött ki a krónikus otitises füleknél, mint az egészségeseknél. Erre még rájön az is, hogy a krónikus középfül-gyulladásban szenvedőknél sokszor scleroticus a mastoidüreg, alig van légtartalom, félig-meddig vakon furkálódunk, úgyhogy duplán izgalmas lehet, hogy mikor fúrunk bele a sinusba. Ugyanakkor nem is biztos, hogy egy scleroticus krónikus fülnél -hacsak nem cholesteatoma, ami direkt beterjed a Trautman háromszög alsó részéig- okvetlen teljesen ki kell dolgozni a sinus környékét, bár a klasszikus fülsebészeti felfogás szerint ki kell.

süti beállítások módosítása