A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Atrophiás rhinitis

2011.12.19. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: orr orrdugulás betegségekről részletesebben orrkagyló krónikus rhinitis

Az atrophiás rhinitis -melyet talán leginkább orrnyálkahártya sorvadásnak fordíthatunk- nem egy életveszélyes, viszont nagyon kellemetlen betegség. A kórkép lényege, hogy az orrnyálkahártya egy krónikus gyulladásos állapot mellett sorvadásnak indul, az orr ürege kitágul, és benne kifejezetten bűzös pörkös váladék képződik. Ezt a klasszikus tünet triászt (bűz, pörk, atrophia (sorvadás)) Bernhard Frankel írta le 1876-ban. Az atrophiás rhinitis bűze a létező egyik legrosszabb szag, de mivel pont a betegség miatt a betegek szaglása romlik, így ők maguk nem érzik annyira kellemetlennek, mint a környezetük. Mondhatni szerencsére, mert ez akár nagyon komoly pszichés állapotromlást is okozhatna.

A klasszikus tünetegyüttes mellett gyakran panaszkodnak még a betegek paradox módon orrdugulásról, melynek oka lehet a rossz hőleadás, amiről nemrég írtam. Elég sokszor látható az alsó kagylók csontállományának részleges vagy teljes felszívódása is. Szintén előfordulhat még gyakori orrvérzés -főleg a pörkök leválása során-, ezen kívül orrbemeneti sebek, orrsövény-perforáció, orr-deformitás, illetve a fülkürt működésének zavara miatt füldugulás is.

Az atrophiás rhinitis lehet primer, azaz elsődleges, vagy secunder, másodlagos. A primer jellemzője, hogy a korábban egészséges orrban egyből atrophiás rhinitis alakul ki, míg a secunder forma esetén valamilyen más ok miatt következik be struktúra-pusztulás az orrban, és ennek talaján csak később, mint egy második betegség jön létre az atrophiás rhinitis.

A primer forma leggyakoribb okai:
- Fertőzés (Klebsiella ozeanea, Diphteria, Escherichia coli, stb.)
- Hormonális okok (pubertáskoban gyakoribb, többször fordul elő nőkben, terhességben és menstruáció idején romolhat)
- Táplálkozási zavar, hiányállapotok (vitamin és vashiány esetén figyelték meg)
- Genetikai ok (autoszomális domináns öröklödésű formát is megfigyeltek)
- Éreredet (fokozott adrenerg tónus)
- Autoimmun gyulladás is lehet

A secunder forma okai lehetnek:
- Kiterjesztett műtét az orrban
- Sugárkezelés
- Előzetes destruktív fertőzés az orrban (pl. lepra, syphilis, stb.)

Szövettani eltérésként a csillószőrös hengerhám elszarusodó laphámmá történő átalakulása figyelhető meg, emellett csökken a mirigyek száma. Szövettanilag két altípus különböztethető meg: az egyik esetben arteriitis látható, az artériák környezete lobosan infiltrált, faluk gyulladt. A másik forma, mikor kitágult kapillárisokat látunk mikroszkóp alatt, és ebben a formában az ösztrogén kifejezetten ront a statuson.

A beteg fül- orr- gégészeti vizsgálata során kifejezetten tág orrüreget találunk, az üregben nagy mennyiségű szürkés, zöldes, bűzös pörkdarabok láthatók. Az alsó kagylók megkisebbedettek, gyakran teljesen hiányoznak, sőt, sokszor az arcüreg egész medialis fala is eltűnik, és gyakorlatilag az arcüreg is spontán egybenyílt az orrüreggel. A radiológiai lelet az orrkagylókat és az arcüreg falát illetően megegyezik a fentiekkel, emellett duzzadt melléküregi nyálkahártyát, sokszor hiányzó ostiomeatalis egységet látunk, akár a processus uncinatus és a bulla ethmoidalis is 

A betegség kezelése nagyon nehéz és hosszadalmas. Meg lehet próbálkozni különféle konzervatív, gyógyszeres vagy helyi kezeléssel, illetve többféle invazív, műtéti jellegű beavatkozás is szóba jön. Sajnos ritka, hogy kapásból az első kezeléssel megszűnnek a panaszok, vagyis kordában tarthatóvá válik a dolog. Sokszor évekbe tellhet, amíg elfogadható állapotba kerül az orr.

Konzervatív kezelési lehetőségek:
- A pörkök gyakori eltávolítása (szakember által)
- Gyakori sóoldatos orröblítés
- Glicerines orröblítés
- Mentolos-paraffinos orröblítés
(A különböző öblítőoldatok receptjéről a Tutorials in otolaryngology blogon lehet részletesen olvasni.)
- Szisztémásan A vitamin bevitel javíthat
- Igazolt hiánybetegségek (elsősorban vas) esetén pótlás
- Szisztémásan antibiotikum (ciprofloxacin, aminoglycosidok, stb.)
- Szisztémásan ösztrogén
- Szisztémásan szteroid
- Obturátor viselése az orrban

Műtéti lehetőségek:
- Az orrüreg zárása (!), azaz a Young-féle műtét. A vestibulumban a septumról és a lateralis orrfalról mobilizált nyálkahártyalebennyel zárás, majd fél-egy év múlva újranyitás. Elég macerás műtét, és nem mindig gyógyul mögötte az orrnyálkahártya, amit a zárás miatt nehéz ellenőrizni. A módosított Young műtétnél kis lyukon át kap levegőt az orrán keresztül a beteg.
- Orrsövény-kiszélesítés implantációval. Elvileg egyszerűbb műtét, de az implantátum kilökődhet, és hát kell hozzá mobilizálható-felemelhető nyálkahártya az orrsövényen, ami sokszor nincsen.
- Wilson műtét: Az orralap és a lateralis orrfal felől az üreg szűkítése teflon vagy glicerin beinjekciózásával.
- Denervációs műtétek a szimpatikus rostok gátlására.

süti beállítások módosítása