A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Ízérzészavar fülműtét után

2011.02.28. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét arcideg középfül tympanoplastica ízérzés chorda tympani stapedectomia

Elég gyakori szövődménye a tympanoplastica és a stapedectomia műtéteknek az operációt követő átmeneti vagy tartós ízérzészavar. Ennek oka, hogy műtéttechnikai szempontból nagyon rossz helyen fut a chorda tympani, a nyelv elülső kétharmadának ízérző idege. Ez a kis ideg gyakorlatilag szabadon lógva átszeli a dobüreget, érintve pont azt a területet, ahol a fülműtétek fontos mozzanatai (dobüregbe hatolás, hallócsont eltávolítása, dobhártyapótlás, stb.) történnek.

Az alábbi, wikipediáról származó képen pirossal kiszíneztem a chorda dobüregben szabadon futó szakaszát:



A kép a dobüreg külső falát ábrázolja belülről, középen a dobhártya belfelszíne látható.

A chorda tympani az arc mimikai izomzatának vezérléséért felelős nervus facialis (VII. agyideg) ága, abból ágazik ki a dobüregbe az ideg csecsnyúlványi szakaszán. Szabadon, csontos borítás nélkül előrefut a kalapács és az üllő hallócsontok között, és pont ez a fő probléma vele. Ugyanis mikor transmeatalisan, a felső-hátsó csontos hallójáratfal mentén behatolunk a dobüregbe, akkor pont útban van, a dobgyűrű után szinte mindig az első struktúra, amivel találkozunk a dobüregben. Az ember persze próbálja kímélni, odébb terelni, elhajtani, ami az esetek nagy részében simán működik is. De néha -főleg ha cholesteatoma miatt történik a fülműtét, vagy ha ki kell venni a kengyel hallócsontot (stapedectomia)- egyszerűen nem kivitelezhető a műtét, ha nem áldozzuk fel a chordát. Ha átvágásra kerül a chorda, akkor a beteg véglegeges ízérzészavarban fog szenvedni, ami érdekes módon nagyon sok embert nem is zavar olyan nagyon. Ennek egyes kutatások szerint az az oka, hogy már az alapbetegség, a krónikus középfülgyulladás vagy a cholesteatoma annyira meggyötörte az ideget, hogy eleve nem működött jól. Viszont olykor nem is kell átvágni, hanem elég csak piszkálni az ideget, és már ez elég a funkcióromláshoz. De ez esetben a jó hír az, hogy az ízérzészavar valószínűleg csak átmeneti lesz, az ideg működése később, általában pár hét alatt helyre fog állni.

(képforrás: wikipedia)

süti beállítások módosítása