A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A fülzúgás központi idegrendszeri eredete

2010.06.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül belsőfül fülzúgás tinnitus meniere betegség betegségekről részletesebben hallóideg

A fülzúgás régóta visszatérő téma itt a blogon. A korábbi bejegyzésekhez kapcsolódva, az utóbbi időben is inkább azt olvasom, hogy a fülzúgás (tinnitus) valójában nem, vagy legalábbis nem csak fül- orr- gégészeti betegség. Főleg a krónikus formáját sokan inkább neurológiai kórképnek tartják.

Számomra elfogadható az az elmélet, hogy a fülzúgás legtöbbször valamilyen belsőfül vagy hallóideg rossz működéssel kezdődik. Ennek oka lehet keringési rendellenesség, fertőzés, autoimmun betegség, stb. Viszont aztán napok-hetek-hónapok alatt az agy belsőbb régióiban található neuronok kapcsolatai is átrendeződnek, adaptálódnak a fülzúgáshoz. Ilyenkor tehát már nem, vagy nem csak a belsőfül és a hallóideg működik kórosan, de a belsőbb idegpályák is. Ez a kapcsolat-átrendeződés ismert tény, ezt hívják az agy plaszticitásának. A plaszticitással jelen esetben csak az a baj, hogy ha a fülzúgást kiváltó ok meg is szűnik idővel, a rosszul átrendeződött/kapcsoló idegsejtek miatt a fülzúgás akkor sem múlik. Jogos lehet persze az a kérdés, hogy ha "odafelé" át tudott rendeződni az idegsejthálózat, akkor "visszafelé" miért nem tud? Nem tudom, de arra tippelek, hogy hiányzik a visszaváltoztatáshoz szükséges inger. Hiszen míg a fülzúgás megjelenésekor egy extra ingerhez adaptálódnak a neuronok, addig a kiváltó ok megszűnésével nem jelentkezik új inger, mely visszarendezné az idegsejtek kapcsolatait.

Ha jól tudom, akkor először a fenti jelenséget 1941 egy Dandy nevű idegsebész vetette fel. Ő 400 Meniere betegségben szenvedő páciens hallóidegét vágta át kezelésképpen, de csak 50%-nak múlt el a fülzúgása. Ezt én elég erős bizonyítéknak gondolom. Már csak azt kellene megtudni, hogy pontosan mennyi az az idő, amíg átrendeződnek a neuronok. Meg azt, hogy mi a kiváltó probléma. Szóval csak ennyit, apróságok...

Egy ajánló a végére: tübingeni kollégák írtak nemrég egy cikket a Hearing Research-ben a fülzúgás molekuláris alapjairól.

süti beállítások módosítása