A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

IFOS 2023 Dubai - dr. Ács Patrícia élménybeszámolója

2023.01.23. | drHorváthTamás | komment

Címkék: kongresszus élménybeszámoló dr ács patrícia

Ács Patrícia kolléganőnk időnként vendégszerzősködik itt a blogon, most a pár napja Dubaiban lezajlott fül- orr- gégészeti és fej- nyaksebészeti kongresszusról írt nekünk egy élménybeszámolót:

ifos-dubai-2023.png

 

2023.01.17-21 között lezajlott fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti világkongresszusról szeretnék írni pár sort. Osztályunkról 4-en vehettünk részt egy saját előadással az eseményen, amit tényleg grandiózusnak lehet nevezni. 5 napon át reggel 8-tól este fél 6-ig párhuzamosan közel 30! teremben zajlottak előadások, kerekasztal megbeszélések, instrukciós kurzusok, és ebbe még nem számoltuk bele, az úgynevezett szabad előadásokat és poszterszekciókat. Szóval igazán volt lehetőség mindig valami újat- az érdeklődési körnek megfelelőt találni. Az átláthatóságot itt is az eseményhez generált applikáció segítette, bár megjegyezném voltak benne néha lefagyások, de a kisegítő személyzetre mindig lehetett számítani. Jó volt a szubspecifikációra bontás, így mindenki megtalálhatta az érdeklődési körének leginkább megfelelő szekciót akár egész napra. Volt lehetőség azonban úgynevezett vegyes szekciókra, ha nem szerettél volna egész nap csak foniátriát hallgatni, a YO-IFOS termekben illetve a kandidaló városok, országok külön előadóiban egymást követhette egy rinológiai vagy éppen egy audiológiai előadás.  Külön kiemelendő a már említett YO-IFOS szekció, ami a 45 év alatti korosztályt invitálta kisebb-családiasabb előadókba korunk világszinten elismert professzorainak disszkusziójára. Kollegáimmal igyekeztünk felosztani magunk között (érdeklődési körnek megfelelően) a témaköröket, hogy aztán átbeszéljük. Érthetően én leginkább a foniátriai szekciókban fordultam meg, ahol színvonalas előadások mellett részt vehettem egy 3D-s mozivetítésen is. Hihetetlen, mennyivel többet mutat egy ún. klasszikus microlarygoscopiás műtétből. Nagyobb vita a funckionális dysphonia agyi stimulációs kezelésnek eredményességénél  bontakozott ki. Amit talán tendenciának lehet mondani, az a local anaesthesia előtérbe kerülése phonochirurgiai beavatkozásoknál.

Rinologiában továbbra is a biológiai terápia uralja a terepet. Olyannyira, hogy egyes előadásokon az applikáció segítségével szavaztatták a közönséget az adott eset műtéti szükségességéről. Fej-nyak sebészetben továbbra is a TORS által végzett eljárások kiterjesztése, határainak feszegetése volt az egyik fő témakor, illetve a az ún. klasszikus lebenypótlások jelenkori alkalmazása (megjegyezném brilliáns előadás volt a Johns Hopkins- Pennsylvaniai egyetem kollarborációjában.) Kiállítótermekbe is érdemes volt ellátogatni és nem csak a jó kávé miatt. Kipróbálhattál akár egy virtuális mastoidectomiát is. (igen a levegőben fúrva érezted az ellenállást). Öszzeségében inkább a bőség zavara volt. Dubai monumentalizmusa a kongresszuson is megmutatkozott, a fő helyszín mellett még 2 külön szállodai helyszín is volt, így nem egyszer akár több mint 15 percbe telt az átérés.

Megemlíteném, hogy mi magyarok is képviseltük magunkat szinte minden területen. (alvásmedicina, rhinológia, allergológia, fej-nyak sebészet). dr. Koltai László főorvos úr prezentálásval munkatársaimmal mi is bemutathattuk eredményeinket a kamaszkorban megjelenő nyaki hygromákról. 

Szubjektív megítélésem alapján nem vagyunk egyatalán lemaradva a világ többi részétől, se szemléletmódban, se műtéttechnikailag. Az új eljárások, irányelvek hamar eljutnak hozzánk, részesei vagyunk a nagy milliőnek. Személy szerint nagyon köszönöm, hogy részese lehettem egy ilyen életre szóló eseménynek, és ezt kívánom minden kollegának is.

És IFOS-ISTAMBUL-2026.

süti beállítások módosítása