A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti híradó #5

2022.01.10. | drHorváthTamás | komment

Címkék: híradó onkológia gége meniere betegség nyálmirigyek gépi tanulás gégerák mellékpajzsmirigy stapedotomia

ent_tv.jpg

Indítsuk az évet egy híradóval, ami elég onkológia túlsúlyos lett, így nem éppen vidám az évkezdés. De most főleg ilyen érdekes kutatások jöttek ki, ez van. Azért van benne revíziós stapedotomia, egy érdekes összehasonlító kutatás a Meniere betegség műtéti kezeléséről, meg akut epiglottitis kilnikai prezentációja a mikrobiológia függvényében, és akut mastoiditist utánzó nem infektív kórképek. Sőt, előkerül a mesterséges intelligencia is a pajzsmirigyműtét utáni hypocalcaemia előrebecslésére, és német ajánlás a hypoglossus ideg stimulációja kapcsán, OSAS-os betegeknek.

De mint írtam, sok az onkológia, ami közül az egyik legfontosabb a vége felé egy consensus statement a fej-nyakrák túlélőknek dedikálva. Ezen kívül nem hám eredetű gége malignomák, T1-2-es supraglotticus tumorok, HPV és szájüregi rák, és nyálmirigy malignomák esetén végzendő elektív nyaki disszekció meta-analízis is van alább.

Végül, egy újdonság: beraktam egy nagyon jó podcast adást is, és ezentúl szerintem hanganyagok is rendszeresen fognak itt szerepelni. Nyilván, egységnyi idő alatt ezekből több nagyságrenddel kevesebb jelenik meg, mint cikkekből, viszont arányaiban talán kicsit több az érdekes.

 

Non-Squamous Cell Malignancies of the Larynx

Hypoglossal nerve stimulation for obstructive sleep apnea: updated position paper of the German Society of Oto-Rhino-Laryngology, Head and Neck Surgery

Presentation and outcomes of patients with clinically T1-2, N0 supraglottic squamous cell carcinoma: The role of definitive radiotherapy compared to primary partial laryngectomy

A comparison of endolymphatic duct blockage, endolymphatic sac drainage and endolymphatic sac decompression surgery in reversing endolymphatic hydrops in Meniere’s disease

Machine learning can identify patients at risk of hyperparathyroidism without known calcium and intact parathyroid hormone

Surgical treatments of superior semicircular canal dehiscence: A single-centre experience in 63 cases

The Prognostic Value of Human Papilloma Virus Infection in Oral Cavity Squamous Cell Carcinoma: A Meta-Analysis

Contemporary management of paragangliomas of the head and neck

Clinical and Microbiological Factors Associated With Abscess Formation in Adult Acute Epiglottitis

Revision Stapes Surgery: Hearing Symptoms and Associations With Intraoperative Findings and Outcomes

Head and neck cancer survivorship consensus statement from the American Head and Neck Society

Elective neck dissection in salivary gland malignancies: Systematic review and meta-analysis

A Review of Noninfectious Diseases Masquerading as Acute Mastoiditis

 

Podcast:

Diagnosis and management of Eustachian tube disorders with dr. Dennis Poe

 

Jó olvasgatást/hallgatást!

süti beállítások módosítása