A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Alternatív gyógymódok a szokványos kezelés helyett fej-nyak rák esetén

2021.09.01. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia alternatív gyógymódok

Kényes helyzet, mikor egy elvileg kezelhető fej- nyaki rosszindulatú daganatos beteg visszautasítja a megajánlott "hagyományos", bizonyítékokon alapuló orvosi terápiát, és ehelyett valami alternatív, semmmilyen hatékonysági igazolással nem bíró humbug kezelést választ. Értjük mi orvosi oldalról, hogy finoman szólva sem jó hír, amikor azt kell közöljük egy beteggel, hogy ki kell vegyük a gégéjét, meg az összes nyaki nyirokcsomóját mondjuk gégerák miatt, és utána egy lyukon át veheti majd a levegőt az élete hátralévő részén, és a beszéd is csak nagyon macerásan, így-úgy fog menni. Ráadásul még csak nem is 100%, hogy kilábal a betegségből. VISZONT AZ ALTERNATÍV "KEZELÉSEK" BIZTOS NEM FOGNAK SEGÍTENI, a daganat vígan nő tovább a csodaszerek mellett, és előbb-utóbb tutibiztos, hogy a beteg belehal a betegségébe. Az orvosi javaslat tehát egy esély, míg az alternatív kezelések meg egy nagy lehúzás, de lehet, hogy a gyilkosság a megfelelő kifejezés.

Pont ezért fontos az a cikk, ami most jelent meg open access a Laryngoscope-ban. Itt azokat a betegeket követték, akiknél valamilyen fej-nyaki rosszindulatú daganat (jellemzően szájüregi-, garat-, és gégerák) felismerése kapcsán még kezelhető stádiumban voltak, viszont azért utasították el az orvosi kezelést, mert inkább valamilyen alternatív gyógyómódot választottak (Clinical outcomes of head and neck cancer patients who refuse curative therapy in pursuit of alternative medicine). 19 ilyen beteg volt ebben a kanadai kutatásban, akik átlagosan 10 hónapnyi alternatív gyógymód próbálkozás után kötöttek ki újra az egészségügyben. Ekkor már csak 8 betegnél volt elvi lehetőség kezelésre, a másik 10 betegnél már szóba se jött bármi terápia, annyira előrehaladt a betegség. Érdekes módon még ekkor is csak ketten választották végül az orvosi kezelést (műtét plusz/mínusz sugárkezelés, plusz/mínusz kemoterápia), ők viszont meg is gyógyultak, vagyis az onkológiában fontos 5 éves túlélés megvolt. Összességében, a vizsgálati időszakban a 19 betegből 11 meghalt, és az előbb említett 2 beteg mellett még élő 7 másik betegnél viszont továbbra is ott volt a daganat, jellemzően már nem kezelhető kiterjedtségben, és csak idő kérdése, hogy mikor halnak bele. Tehát nem mondhatjuk, hogy hú, de mennyire jól működtek az alternatív megoldások. Egész pontosan semennyire.

Szóval ennyit az alternatív kezelésekről. Lehet velük játszadozni ártalmatlan problémák esetén, de nem a daganatoknál. És igen, sajnos nem minden betegségre van megnyugtató megoldása a hagyományos orvoslásnak, de egy esély még mindig jobb, mint a biztos halál. 

 

alternative_medicine.jpg

süti beállítások módosítása