Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A veszélyes felső légúti vírusfertőzések örökérvényű sajátosságai

2020.04.15. | drHorváthTamás |

Címkék: történelem fertőzéses betegségek koronavírus COVID19

"A pandémia, ami most söpört át a világon, példa nélküli. Előfordultak már ennél halálosabb járványok, de azok jobban körülhatároltak voltak, és láttunk már közel ilyen széleskörű járványt is, de azok kevésbé voltak halálosak.

(...)

Három fő gátja van a megelőzésnek. Az első az emberek közönye, nem jól mérik fel a kockázatot. (...) A második a relatív szigorú, illetve nehezen kivitelezhető megelőzési szabályok. Egy bélfertőzést könnyebb kordában tartani, mert a restrikciók kevésbé befolyásolják az illető mindennapjait, de ez nem igaz egy légúti fertőzés esetében. A fertőzés láthatatlanul terjed a levegőben, az ember környezetét beborítja, és a fertőzött anyagokat kevésbé lehet jól izolálni, mint a bélfertőzés során. (...) A harmadik ok a fertőzés jellege: könnyen és gyorsan terjed, akár hosszú ideig lappanghat. Valaki hosszú napokon át fertőzhet, miközben még nem is tud róla, hogy már maga is megfertőződött.

(...)

Kizárólag egyetlen módja van a teljesen biztos megelőzésnek, ez pedig az abszolút izoláció... Ez nagyon nehezen kivitelezhető. Egyrészt, mert nehéz igazolni, hogy ki ürít vírusokat. Másrészt nem tudjuk biztosra megmondani, hogy ki az, aki immunizált már, és ki nem. Tökéletes izoláció pedig nem kivitelezhető nem hogy egy egész város, hanem akárcsak egy városrész, sőt az egyén szintjén sem."

 

Nem, a fenti idézet nem egy COVID-19-ről szóló cikkből van. Ez a szöveg 101 éve, 1919-ben, az egyik legnevesebb nemzetközi tudományos folyóiratban, a Science-ben jelent meg, ahol írtak egy összefoglalót a spanyolnátha után (The lessons of the pandemic). Nincs új a nap alatt, csak mi emberek nem tanulunk a történelemből, de legalábbis felejtünk, és általában túl optimisták vagyunk.

science_pandemic.jpg