Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Torokfájás gyermekkorban - további tudnivalók koronavírus idején

2020.03.31. | drHorváthTamás |

Címkék: torokgyulladás garat gyermek fül orr gégészet koronavírus COVID19

Dr. Tinku Dóra gyermek fül- orr- gégész kolléganőnk nem állt meg a gyermekkori füldugulásnál, hanem a gyerkőcök torokfájása kapcsán is tud szolgálni egy csomó jó tanáccsal, mielőtt helyből orvoshoz próbálnánk rohanni itt a vérzivataros koronavírus időben:

A torokfájás gyermekeknél leggyakrabban felső-légúti fertőzés kapcsán jelentkező tünet. Gyakori, hogy a fájdalom nyeléskor fokozódik, a fülek irányába sugárzik ki. Kicsi gyermeknél, aki még nem tudja elmondani a panaszát, emiatt gyakran étvágytalanság az első jel, amit a szülő észlel, erős fájdalom esetén előfordul, hogy a gyermek a nyálát sem nyeli le.
A torok (garat) nyálkahártyája vörös, erezett, a torok-mandulák megduzzadhatnak, felszínükön lepedék is előfordulhat. A száj nyálkahártyájának elváltozásai is társulhatnak.
A torokfájást gyakran levertség, izom-vagy ízületi fájdalom előzi meg, hozzá más légúti tünet (például orrfolyás, köhögés), a nyaki, leggyakrabban az áll alatti nyirokcsomók duzzanata is társulhat. Előfordul, hogy láz is jelentkezik, mely általában pár napon belül megszűnik.

Az esetek többségében vírusfertőzés okozza a panaszokat, ilyenkor is előfordulhat láz, de tartósan (3-4 napon túl jelentkező) magas láz nem jellemző.

Bakteriális fertőzésre utalhat a 3 nap után is tartó magas láz (39 C felett), fájdalomcsillapítás mellett is 3-4 napon túl visszatérő heves fájdalom, erősen duzzadt, gennycsapokkal vagy összefüggő sárgás lepedékkel fedett mandulák, édeskés lehellet, hirtelen állapotromlás.

Teendők:
Elsődleges fontosságú a fájdalom csillapítása és megfelelő mennyiségű folyadék bevitelének biztosítása. A patikákban recept nélkül kapható, nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó fájdalomcsillapítók (metamizol, paracetamol, ibuprofen hatóanyaggal) bármelyike alkalmazható, 6-8 óránként ismételve. Amennyiben a láz vagy a heves fájdalom hamarabb visszatérne, 3-4 óránként adható eltérő hatóanyag-csoportba tartozó készítmények (pl. ibuprofen , paracetamol). Célszerű a gyermeket 20-30 perccel a gyógyszer bevételét követően etetni, hogy a fájdalom ne zavarja az evésben, és gyakran itatni.
Javasolt az ágynyugalom, a láz csillapítását szükség esetén fizikai lázcsillapítással kiegészíteni (priznic, hűtőfürdő).
A kórokozó az esetek többségében vírus, ezért antibiotikum szedése általában nem indokolt. Bakteriális fertőzés esetén a tünetek kezdetét követően 3-4 nap elteltével jelentkeznek a garatban látható eltérések, melyek a diagnózis felállítását segítik. Amennyiben a gyermek általános állapota megengedi, hatékony fájdalom- és lázcsillapítás, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mellett otthoni ápolása és a tüneti szerek használata elegendő ebben az időszakban, 3-4 napon túl mutatkozó panaszok esetén elegendő a gyermekorvosi konzultáció.

Amennyiben megfelelő tüneti terápia mellett a gyermek állapota hirtelen romlik indokolt a korábbi vizsgálat. Szövődményes, kórházi ellátást igénylő fertőzésre utalhatnak az alábbi tünetek:
- egyoldali, nyeléskor a fül irányába sugárzó fájdalom
- megfelelő fájdalomcsillapítás mellett is fennálló nyelési nehezítettség vagy képtelenség
- egy oldali, hirtelen kialakult nyaki duzzanat mellett a fej fordìtásának nehezítettsége, a nyak kényszertartása
- megfelelő fájdalomcsillapítás mellett sem elegendő folyadékbevitel, kiszáradás jelei