Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Bréking nyúz - Friss, evidence based USA ajánlás az orrvérzés ellátására

2020.01.08. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrvérzés orrtampon herediter

Friss hír, hogy most publikálták az új AAO-HNS ajánlást az orrvérzés ellátására (Clinical Practice Guideline: Nosebleed (Epistaxis)). Ez szokás szerint alapos munka, több, mint 30 oldal a szöveg, és teljesen evidence based. 14 pontban szedték össze a lényeget, amit most lefordítottam. Az elején érdekes állításokkal találkozhatunk, amik nem is okvetlen úgy (is) evidensek, ahogy azt orvostudományilag megszoktuk, de mindenképpen tanulságos, és megszívlelendő dolgokról van szó, ráadásul tényekről. Talán inkább úgy kell felfogni, hogy ez a kötelező minimum, ami mögött nem csak megérzések, vagy bizonytalan eredetű gyakorlatok vannak.

Az orrvérzés 14 pontja:

1. Sürgősség
Az orvosnak el kell tudni dönteni, hogy a fennálló orrvérzés azonnali ellátást igényel, vagy azért ráér.

2. Kompresszió
Az azonnali ellátás legalapvetőbb lépése, hogy legalább 5 percig erősen nyomjuk a beteg orrszárnyait.

3.a Orrtamponálás
Azon betegeknél, akiknél a kompresszió ellenére továbbra is vérzés van, és nem látszik a vérzésforrás, tamponálás szükséges.

3.b. Orrtamponálás rizikófaktoros betegeknél
Előnyben kell részesíteni a felszívódó tamponokat azon betegeknél, akiknél fokozott a vérzésveszély, és/vagy antikoaguláltak.

4. Betegek edukálása a tamponálásról
Ha tamponálásra kerül sor, az orvosnak fel kell világosítani a beteget, hogy mivel jár a tamponálás, meddig lesz benn, az eltávolítás fájdalmassága, mikor elégtelen a tamponálás, stb.

5. Rizikófaktorok
Az orvosnak dokumentálni kell minden orrvérzéssel kapcsolatos rizikófaktort, például a vérzékenységet, vérhigító szedést, vagy a nazális droghasználatot.

6. Anterior rhinoscopia
Az orvosnak anterior rhinoscopiát kell végezni a vérzés forrásának azonosítására.

7.a. Nasenendoscopia
Nasenendoscopiát kell végezni, vagy el kell küldeni a beteget oda, ahol nasenendoscopiát tudnak végezni, ha visszatérő orrvérzésről van szó, amit már megpróbáltak ellátni kauterrel vagy tamponnal, de tartósan sikertelenül.

7. b. Nasenendoscopia és endoszkópos epipharyngoscopia
Nasenendoscopiát és endoszkópos epipharyngoscopiát kell végezni, vagy el kell küldeni a beteget oda, ahol nasenendoscopiát tudnak végezni, ha nehezen uralható a vérzés, vagy nem egyértelmű a visszatérő orrvérzés patológiája.

8. A vérzésforrás megfelelő ellátása
A vérzés lokalizációjának megállapítása után a megfelelő módon kell ellátni a beteget, ami lehet vazokonstriktor anyag, és/vagy kauter, és/vagy hidratáló/olajos anyag.

9. A megfelelő kauterizáció
Ha kauterrel ellátható helyről vérzik a beteg orra, először érzésteleníteni kell, és kizárólag a vérzésforrást szabad kauterizálni.

10. Érlekötés/embolizáció
Érlekötést, vagy embolizációt kell végezni, vagy el kell küldeni a beteget olyan helyre, ahol ezt meg tudják csinálni, ha az orrvérzés nem állítható el, vagy ismételten elindul a vérzés kauterizáció, vagy orrtamponálás ellenére.

11. Antikoagulált és/vagy thrombocyta-aggregáció gátlót szedő beteg ellátása
A vérhigítót vagy thrombocyta-aggregáció gátlót szedő beteg esetében lehetőség szerint olyan ellátási módot válasszunk, hogy ne kelljen leállítani a gyógyszert, vagy ne kelljen a gyógyszer ellen ható szert, vagy vérkészítményt adni, kivéve, ha életveszélyes mértékű orrvérzésről van szó.

12. Herediter Hemorrhagiás Teleangiectasia
A makacs módon visszatérő, kétoldali orrvérzőket herediter hemorrhagiás teleangiectasia irányába ki kell vizsgálni, vagy el kell küldeni oda, ahol ki tudják vizsgálni, az orr- és szájüregi eltérések, teleangiectasiák esetleges azonosítására.

13. A betegek felvilágosítása
Minden orrvérzőt fel kell világosítani az állapotáról, az esetleges otthoni teendőkről, megelőzésről, stb.

14. Dokumentáció
Az orvosnak, vagy aki ezért felel, dokumentálnia kell az ellátás kimenetelét 30 napon belül, illetve az áthelyezésnél fel kell tüntetni a tamponálás vagy érlekötés/embolizáció tényét.

Major Tamás dr. kollégánk, barátom, a Kenézy Kórház osztályvezető főorvosa komoly tudományos munkát végzett, végez a 12. pontban említett herediter hemorrhagiás teleangiectasia kapcsán, hazánkban a legkomolyabbat. Felajánlotta, hogy ezen problémával küzdők, vagy ennek erős gyanúja esetén szívesen foglalkozik az üggyel.
Kontakt: major.tamas@kenezy.unideb.hu