A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Biológiai terápia orrpolippal társult idült orrmelléküreg gyulladásban

2020.01.05. | VargaZs |

Címkék: melléküregek orrpolip melléküreggyulladás idült biológiai terápia

2019 júniusában jelent meg a hír az elsőként engedélyezett biológiai terápiáról az orrpolyposissal társult chronicus rhinosinusitis (CRSwNP) kezelésében. A közlemény szerint az amerikai gyógyszerhatóság (U.S. Food and Drug Administration, FDA) engedélyezte a Dupixent® (dupilumab) nevű készítmény felnőtteken történő alkalmazását kontrollálatlan CRSwNP esetén. A dupilumab egy monoklonális ellenanyag, amely az IL-4 és az IL-13 nevű fehérjék hatását gátolja. 

A krónikus rhinosinuitis hátrányosan befolyásolja az életminőséget, amelynél sok esetben szisztémás szteroid alkalmazására, műtétre van szükség és sokszor asthmával társul. A közlemény szerint a Dupixent szignifikánsan csökkenti az orrpolypok méretét, orrdugulást, szagláscsökkenést, továbbá mérsékli a műtéti kezelés és szisztémás szteroid alkalmazásának szükségességét. A kutatás során vizsgált betegek 59%-ánál asthma is fennállt egyidejűleg, akiknél légzési panaszaik terén is javulást tapasztaltak.

Jelenleg a Dupixent injekciót 3 típusú megbetegedés esetén ajánlják: középsúlyos-súlyos atópiás dermatitis, középsúlyos-súlyos asthma és CRSwNP.

A hír további érdekessége, hogy a Dupixent Magyarországon is forgalomban van, azonban kizárólag közepesen súlyos és súlyos atópiás dermatitisz, más néven atópiás ekcéma kezelésére engedélyezett alkalmazása felnőtteknél. Off-label engedély beszerzésére van ugyan lehetőség, de igen magas ára jelenleg korlátozza rinológiai alkalmazását.

süti beállítások módosítása