a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Zenehallgatás a törött orrcsont helyrerakása során

2019.06.23. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrcsont törés

relax-david-its-just-a-small-surgery-dont-panic-but-doctor-my-name-isnt-david-i-know-i-am-david-wdezg.jpg

A nyugalom nagyon fontos a betegellátás során, mind a beteg, mind az orvos vonatkozásában. Érvényes ez a törött orrcsont helyrerakására is, ami előtt a betegek eléggé izgulnak, ami érthető, ez a dolguk. Pedig a törött orrcsont helyrerakása általában nem egy nagy műtét, sőt, azt az összesen sokszor csak 10-20 másodpercig tartó mozdulatsort nem is szabad műtétnek hívni. A beavatkozáshoz köthető izgalmat illetően az egyik legjobb beteganyag az ittas orrcsontörött. Ők az italtól sokszor egyáltalán nem izgulnak, és a fájdalomküszöbük is megnő. Viszont nem csak ittas állapotban törhet el valakinek az orrcsontja, és mondjuk nem biztos, hogy a legjobb ötlet minden józan beteget, sportsérültet, elesettet leitatni a beavatkozás előtt. Úgyhogy ilyenkor valami más nyugtatóhoz kell, hogy forduljunk. Ez lehet gyógyszer, de lehet pl. zene is, hiszen a zene átalában megnyugtat, nem véletlenül szól sokszor zene a műtőkben.

Most chilei kollégák egy prospektív vizsgálatban megnézték, hogy a zene tényleg nyugtató hatású-e a törött orrcsont helyrerakása során (Music Therapy for Pain and Anxiety Management in Nasal Bone Fracture Reduction: Randomized Controlled Clinical Trial). Mit ad Isten, azt találták, hogy mind objektív paraméterek (vérnyomás), mind szubjektív kérdőívek (vizuál analóg fájdalom skála, szorongással kapcsolatos kérdőív) formájában sikerült igazolni, hogy igen, a zene megnyugtatja a betegeket. Szóval a santiago-i fül- orr- gégészek azt javasolják, hogy hallgattassunk zenét a betegekkel, miközben elvégezzük a műveletet.

Én ezt egy teljesen jó ötletnek tartom, kérdés, hogy kit milyen zene nyugtat meg. A chilei kollégáik spotify-on elérhető, 60-80 bpm-es zenét raktak be a betegeknek, de el bírom képzelni, hogy ez bizonyos zenei stílus rajongóinál, inkább ellenkező hatást válthat ki. Lehet, hogy először meg kellene interjúvolni a betegeket, hogy mit szeretnének hallgatni, vagy esetleg a rádió, mint otthonos környezet is jó lehet. Csak vonja el a figyelmet.

A hecc kedvéért megnéztem, hogy van-e valami olyan zene a youtube-on, ami nevében hordozza a törött orrcsontot, és egyrészt találtam egy Broken Nose nevű ska-punk együttest Nagy Britanniából, akinek a Don't fuck with me című számát remélhetőleg nem a repozíciót tervező orvosnak címezték. Másrészt van egy '70-es évek eleji, Family nevű rockzenekar, akiknek van egy Broken nose című száma. Ez a hangvételét illetően egy fokkal barátibb, bár nekem személy szerint unalmasabb. De igazából egyik sem igazán alkalmas arra, hogy a betegnek azt tudjuk mondani, hogy az aktuális egészségügyi problémájához témájában is illeszthető, megnyugtató zenével tudunk szolgálni. Ne törött orrcsontos zenét rakjunk be!