A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Gégerák nemdohányzókban

2019.05.22. | drHorváthTamás | komment

Címkék: dohányzás onkológia gége gégerák

Messze a legtöbb fej-nyaki rosszindulatú daganat, rák esetében a daganat kialakulásának egyik legfőbb oka a dohányzás. A dohányfüst roncsolja a nyálkahártyát, benne a sejtek örökítőanyagát. A sejtosztódás kapcsán egyre aberráltabb sejtek jönnek létre, amik egy végső mutáció kapcsán fékezhetetlenül elkezdenek szaporodni, és kész a daganat. Én a szakmában eddig eltöltött közel 17 év alatt 2-3 olyan gégetumoros betegre emlékszem, akik nem dohányoztak, ezzel szemben az összes többi (pár száz?) viszont mind dohányzott.

A dohányzás a többi fej-nyak ráknál is fontos, de pl. a szájüregi- vagy a garat- és algaratráknál az alkohol is legalább akkora tényező, sőt. Nem véletlenül van egy légúti "daganat tengely" a füst kapcsán (gége - tüdő), és egy tápcsatorna tengely az alkohol kapcsán (algarat - nyelőcső - gyomor), attól függően, hogy melyik carcinogén anyag milyen nyálkahártya felülettel érintkezik (Második daganat korábban fej-nyaki rák miatt kezelt betegekben: a légúti és a tápcsatorna "tengely"). Emellé ez utóbbi lokalizációban -mármint szájüreg, garat, algarat- a HPV is kezd feljönni az alkohol és dohányzás mellé, mivel a tápcsatorna felső szakaszával kontaktusba kerülhet. De ez nem érvényes a gégerákra, ott lényegében csak a dohányzás van, de az viszont szinte mindig.

Az a helyzet, hogy ez a dogma most megdőlni látszik. Egy most publikált izraeli - USA retrospektív multicenter study szerint (The rising rate of nonsmokers among laryngeal carcinoma patients: Are we facing a new disease?) egyre nagyobb az aránya a nemdohányzóknak a gégerák esetében is, ráadásul nem ez a kutatás volt az első, aminél ezt észrevették. Most azt találták, hogy a vizsgálatba bevont, összesen 330 tel-avivi és los angelesi gégerákos betegből 75 (22,7%) sohasem dohányzott, ráadásul elég hasonló arányok voltak az egyes vizsgálati site-okon (22 és 25%), 2 különböző kontinensen. Ez felveti annak lehetőségét, hogy kezd kialakulni, vagyis elterjedni a gégerák egy új fajtája, aminél nem a dohányfüst a carcinogenetikus faktor, hanem valami más. Ráadásul lehet, hogy még ez sem egy homogén entitás, hanem többfajta tényező is szerepet játszhat. Ugyanis azon túl, hogy ezek a betegek mind glotticus tumorban szenvedtek (a dohányzóknál sok supraglotticus is volt), arányaiban kétszer annyi volt a nő a nemdohányzóknál, mint a dohányzó csoportban, és érdekes módon az életkori eloszlást illetően 2 csúcs is volt. A betegek 75%-a vagy 40 évnél fiatalabb, vagy 75 évnél idősebb volt, ami legalább 2 további etiológiai alcsoport gyanúját veti fel.

Ha ez így van, akkor mégis mi lehet a rák oka a nemdohányzóknál? Egyelőre csak ötletelés van, bizonyosság, igazolás még kevés. Elsősorban genetikai mutációk merülnek fel, amik hátterében sok minden megbújhat, vegyszerek, táplálkozás, légszennyezés, nem tudjuk. Ez egy kiváló terep lehet akár az összeesküvés elméletek hívőinek is. Természetesen előjön a HPV is, amit korábban elvileg nem igazoltak (Human Papillomavirus Infection in 674 Chinese Patients with Laryngeal Squamous Cell Carcinoma), de ki tudja. És hát az LPR reflux is előkerült, de egyértelmű, biztos igazolás erre sincs. Marad a találgatás, meg egy kicsi félsz, hogy már a dohányzás mellőzése sem garancia a gégerák elkerülésére. Ugyanakkor a dohányzás biztosan oka ennek, tehát elbagatellizálni nem szabad. A félreértések elkerülése végett, a fentiek nem a dohányzás jelentőségét csökkentik, hanem új tényezők lehetőségét vetik fel.

süti beállítások módosítása