A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Blair metszés a fültőmirigy feltárásához

2018.11.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: történelem arcideg nyálmirigyek fültőmirigy parotis parotisműtét műtéttechnika nervus facialis

A parotis feltárását tradícionálisan egy úgynevezett Blair metszésből, vagy más néven cervico-mastoid-facialis metszésből végezzük. Ha minden igaz, Blair ezt 1917-ben írta le a "Surgery and Diseases of the Mouth and Jaws" című sebészeti tankönyvének harmadik kiadásában. A témában folytatott nyomozómunkámban eddig tudtam eljutni, mivel ezt a könyvet már nem tudtam megszerezni. Ami tulajdonképpen annyiból nem tragédia, hogy ezt a metszést Bailey módosította, és azóta mindenki erre, immáron módosított Blair metszésnek hívott behatolásra hivatkozik Bailey egy British Journal of Surgery-ben publikált 1941-es cikke alapján (The tumors of the parotid gland with special reference to total parotidectomy).

Bailey ott ezt írja: "The incision should be placed as near as possible to the cartilage of the ear. When it is desired to remove the whole parotid gland, the inferior end of the incision can be extended to the tip of the mastoid process and thence downwards along the anterior border of the sternomastoid."

modified_blair_incision.jpg

Ez a feltárás kiválóan biztosítja azt, hogy lépésről lépésre azonosítsuk azokat a landmarkokat, amik az arcideg felkeresését és megőrzését megkönnyítik a fültőmirigy eltávolítása során:
- processus mastoideus
- m. sternocleidomastoideus első éle
- n. auriculotemporalis
- m. digastricus hátsó hasa
- fascia parotideo-masseterica
- porcos hallójárat, a végén a Conley tövissel

Létezik, és egyre többen használják a parotis-sebészetben a facelift (rhytidectomy) metszést is, amelynél a fül tövét megkerülve nem hátra, majd lefelé-előre vezetik ki a nyakra a metszést, hanem a fültő mögött is felvezetik a metszést egészen a hallójárat magassága fölé, majd hátrakanyarítják a postauricularis hajas fejbőrre. Itt az előny a nyaki sebzés hiánya, az elvi hátrány pedig a parotis alsó része alatti térség feltárása, bár már számos kutatás igazolta, hogy ez nem akkora probéma (An anatomical comparison of Blair and facelift incisions for parotid surgery, Further anatomical approaches to parotid surgery).

süti beállítások módosítása