A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

„Valami régi és valami új” - Rhinophyma műtéti megoldása coblatios technikával

2018.10.10. | drHorváthTamás |

Címkék: orr rhinophyma coblatio

domenico_ghirlandaio_nagyapa_az_unokajaval.jpg

 (Domenico Ghirlandaio: Nagyapa az unokájával (1490., tempera, fa; 62×46 cm; Louvre, Párizs)

Ács Patrícia doktornő kolléganőnk visszatérő vendégszerző itt a blogon (Eagle szindróma - főleg nyeléskor, fejmozgáskor szúró fájdalom a torokban, Transnasalis Endoscopos Partialis Maxillectomia (TEMP) beosztás a műtét kiterjesztése alapján), és most egy a Rhinology Online-on megjelent, a rhinophyma coblatios technikával való kezeléséről szóló esetbemutatás kapcsán írt megint:

"Rhinophyma a külső orr egy ritka (prevalenciája 1:10000), jóindulatú, azonban jelentős progresszívitást mutató bőrelváltozása, mely a kozmetikai defektuson kívül, orrlégzési gátoltságot okoz/hat. Etiológiája máig vitatott, az acne rosacea végstádiumának tekintett krónikus gyulladás. Az átlagéletkor 50-70 év. Leginkább férfiakat érintő elváltozás. Számos tanulmány foglalkozott a rhinophyma illetve az alkohol fogyasztás közti összefüggéssel (a köztudatban mai napig használt borvirágos orr kifejezés), azonban ez nem bizonyított.

Terápiája elsősorban sebészi, mely elég széles palettán mozog: (teljesség igénye nélkül)
- Fagyasztás
- Electrocauterisatio
- Különböző laserek (Argon, CO2, YAG)
- Ultrahang vezérelt
- „jó öreg” hideg kés
- Coblatio

Coblatio a késői 90-es években bevezetésre került új műtéti technika, melynek alapja, hogy a szöveteket ionizált nátriummolekulákból álló plazma segítségével távolítja el, hőleadás helyett (cold ablatio- coblation). A keletkezett hő, így lényegesen alacsonyabb (60-70 C), mint a hagyományos radiofrekvenciás vagy electrocauterisatios technikáknál. Ezt az új eljárást leginkább a torokmandula, orrmandula eltávolításánál vagy megkisebbítésénél, nyelvgyök és orrkagyló kisebbítésnél alkalmazzák.

2010-es évektől alkalmazzák- ha nem is rutinszerűen- a coblatiot rhinophyma eltávolítására sikeresen. Fő előnye itt is a vérveszteség minimalizálása, és a kontrollált mélységi terjedés a későbbi hegesedés kiküszöbölésére. Posztoperatív szövődményként környezeti enyhe gyulladást írnak le. Az átlag műtéti idő 30 perc."

Forráscikk: http://www.rhinologyonline.org/Rhinology_online_issues/2018/18007_Iliev.pdf

süti beállítások módosítása