A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Orrmosás orrsövényműtét és orrkagyló kisebbítés után

2017.04.15. | VargaZs | komment

Címkék: orrsövény műtét fess műtét orrkagyló orröblítő orrmosó orrkagyló kisebbítés

Brazil kutatók nemrég egy 120 főt involváló tanulmányban különböző hatóanyagú orrmosók hatását vizsgálták septoplasticán és radiofrekvenciás mucotomián átesett betegeknél. A nazális irrigáció széles körben használatos endonasalis műtéteket követően. Az orrmosás jótékony a levált hámelemek, pörk eltávolításában, az összenövések megelőzése érdekében és elősegíti a nyálkahártya gyógyulását.

nasal_saline.jpg

A vizsgált betegeket 4 csoportra osztották attól függően milyen orrmosót alkalmaztak: csapvíz, izotóniás sóoldat, xylitol tartalmú sóoldat, hypertoniás tengervíz. A mucociliáris aktivitás vizsgálatát elvégezték a műtét előtt és a műtét utáni 7. és 15. napon, továbbá vizsgálták az orrszárazság, orrdugulás és pörkösödés mértékét. A mucociliáris clearance idő tekintetében nem volt szignifikáns különbség a 4 csoportban, azonban mind a pörkösödés, mind az orrszárazság és orrdugulás mértéke szignifikánsan alacsonyabb volt a hypertoniás tengervizet használók között a műtét utáni időszakban.

 Forrás:

2017 Feb 22. pii: S1808-8694(17)30027-7. doi: 10.1016/j.bjorl.2017.01.005. [Epub ahead of print]
The effect of different nasal irrigation solutions following septoplasty and concha radiofrequency: a prospective randomized study. Kurtaran H1, Ugur KS2, Yilmaz CS2, Kaya M2, Yuksel A2, Ark N2, Gunduz M2.

 

 

süti beállítások módosítása