A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Figyelemreméltó statisztikák a garatrákról

2016.06.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: alkohol dohányzás onkológia reflux garat

A Fauquier ENT blogon nemrég született egy nagyon érdekes bejegyzés a garatrákról, amiben Michael Chang dr egy csomó érdekes statisztikai adatot szedett össze erről a betegségről. Nyilván ezek egyedi kutatási eredmények, tehát ha valaki valahol például úgy találja, hogy a dohányzás mondjuk ötszörösére növeli a garat laphámrák előfordulási esélyét, akkor lehet, hogy egy másik kutatás során csak négyszeres szorzóra jön ki, de az is lehet, hogy hatszorosra, viszont a nagyságrend mindenképpen jelent valamit, és az adatokat nem szabad figyelmen kívül hagyni. Elég sok tanulságot lehet belőle leszűrni, kapásból az első adat képen nyomja az embert:

- A garatrák 93%-ban megelőzhető lenne
- 79%-ban a dohányzásnak köszönhető
- 45%-ban közrejátszhat a túl kevés zöldség- és gyümölcsbevitel (ezt mondjuk nem tudom, hogyan számolták ki....)
- 25%-ban játszik közre az alkohol (ezt többnek gondoltam)
- A dohányzás 8.3-szeresére növeli a garatrák kialakulásának kockázatát, és ez a szorzó tovább nő a dohányzás folytatása során
- A dohányzás és az alkohol együttes hatása jóval nagyobb rizikó, mintha a két tényező külön hatását csak szimplán összeadnánk
- A szivarozás és a pipázás is növeli a garatrák kockázatát, nem csak a cigaretta
- A dohányzásról való leszokás 1-4 év távlatában 30%-kal csökkenti a garatrák kialakulásának esélyét, és 20 évvel a leszokást követően tűnik csak el a fokozott kockázat
- Napi 1.5 egység alkohol elfogyasztása 1.5-szeresére, napi 6 egység alkohol 2.5-szeresére növeli a garatrák kockázatát (alkohol egység táblázat ITT)
- Az alkoholfogyasztás abbahagyása évente 2%-kal csökkenti a fokozott rizikót, és kb. 35 év után nullázódik le a fokozott kockázat
- A feldolgozott húsok nagy mennyiségű fogyasztása is fokozza a garatrák kialakulásának kockázatát (36%-kal), és mindegy, hogy fehér, vagy vörös húsról van szó
- A reflux is kockázatot jelent, méghozzá 2.2-szeresére növeli a garatrák kockázatát
- A HPV, főleg a HPV 16 fertőzés is rosszat jelent, 5.4-szeres kockázat a HPV negatív betegekhez képest
- A Helicobacter pylori fertőzés is tényező, kétszeresére növeli a kockázatot
- Viszont nem jelent fokozott kockázatot a tea, a szénsavas üdítő, a kávé, és a marihuána fogyasztás

Chang dr ezekből a kutatásokból szedte össze az adatokat:
1. The fraction of cancer attributable to lifestyle and environmental factors in the UK in 2010. Summary and conclusions (link is external). Br J Cancer 2011;105 (S2):S77-S81.
2. Cigarette, cigar, and pipe smoking and the risk of head and neck cancers: pooled analysis in the International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium. Am J Epidemiol 2013;178(5):679-90.
3. Interaction between tobacco and alcohol use and the risk of head and neck cancer: pooled analysis in the International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2009;18(2):541-50.
4. Cessation of alcohol drinking, tobacco smoking and the reversal of head and neck cancer risk. Int J Epidemiol 2010;39(1):182-96.
5. Alcohol drinking and laryngeal cancer: overall and dose-risk relation--a systematic review and meta-analysis. Oral Oncol 2010;46(11):802-10.
6. Alcohol drinking cessation and the risk of laryngeal and pharyngeal cancers: a systematic review and meta-analysis. PLoS One 2013;8(3):e58158.
7. Diet and the risk of head and neck cancer: a pooled analysis in the INHANCE consortium. Cancer Causes Control 2012;23(1):69-88.
8. Gastric Reflux Is an Independent Risk Factor for Laryngopharyngeal Carcinoma. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. Published Online First May 23, 2013; doi: 10.1158/1055-9965.EPI-13-0183
9. Gastroesophageal reflux and carcinoma of larynx or pharynx: a meta-analysis. Acta Otolaryngol 2014;134(10):982-9.
10. Human papillomavirus infection and laryngeal cancer risk: a systematic review and meta-analysis. J Infect Dis 2013;207(3):479-88.
11. Possible association of Helicobacter pylori infection with laryngeal cancer risk: an evidence-based meta-analysis. Arch Med Res 2008;39(6):625-8.
12. Diet and the risk of head and neck cancer: a pooled analysis in the INHANCE consortium. Cancer Causes Control 2012;23(1):69-88.
13. Marijuana smoking and the risk of head and neck cancer: pooled analysis in the INHANCE consortium. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2009;18(5):1544-51.
14. Coffee and tea intake and risk of head and neck cancer: pooled analysis in the international head and neck cancer epidemiology consortium. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010;19(7):1723-36.
15. Coffee and cancers of the upper digestive and respiratory tracts: meta-analyses of observational studies. Ann Oncol 2011;22(3):536-44.

süti beállítások módosítása