A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Cholesteatoma patogenezis: ventillációs zavar, majd epithel proliferáció

2016.04.26. | drHorváthTamás |

Címkék: fül cholesteatoma középfül Hámzsák cholesteatoma szerzett

Érdekesség, hogy a Laryngoscope-ban most egy hónapon belül két olyan, hámzsákkal/cholesteatomával foglalkozó cikk is megjelent, amit végül akár egy sztorira is fel lehet fűzni. Most publikálták azt a cikket, (Paparella is benne van!) ami szerint a retrakciós öböllel bíró betegek epitympanonja kisebb, és az isthmus tympanicus is szűkebb, tehát vélhetően ezek a terek kevésbé szellőz(tet)nek jól. Így továbbra is azt gondoljuk, hogy szerepe van a ventillációs zavarnak a precholesteatomának tekintendő hámzsák kialakulásában, bár ez a ventillációs zavar vélhetően csak az epitympanonra korlátozódik, és amiről már szelektív epitympanalis diszventilláció címen írtam is már 3 éve. Viszont egy üres hámzsák még nem egyenlő a cholesteatomával, nem is mindig kell vele foglalkozni. A cholesteatomához még kell valami más is. És itt jöhet a képbe az az egy hónapja megjelent review, ami pedig a hámsejtek hyperproliferációjával foglalkozik, és leírja, hogy hány és hány különböző, a hámproliferáció szignalizációját érintő zavar merült már fel a cholesteatomák hátterében. Ez így akár már kerek történetnek is tekinthető, legalábbis e két eltérés (hámzsák, és proliferáció) együttes megléte már meg is magyarázza a manifeszt, destruktív cholesteatomát.