a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Ismeretlen kiindulású laphámrák nyaki áttéttel: merre vizsgálódjunk?

2016.04.21. | drHorváthTamás |

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak nyirokcsomó áttét

Mostanság megint több, ismeretlen kiindulású nyaki laphámcarcinoma áttéttes esettel találkoztunk, és ismét előtérbe került a kérdés, hogy meddig, hogyan érdemes vizsgálódni, kutakodni az elsődleges daganat után. Milyen eredetet zárjunk ki, mikor kellene már elkezdeni a kezelést, stb. A legfőbb kérdés egyébként az volt, hogy rekesz alatt mennyire érdemes kutakodni, kell-e húzni az időt gasztroenterológiai vagy urológiai kivizsgálással laphámcarcinoma esetén, ami arrafelé azért nem jellemző szövettani típus, pláne, hogy a nyakra metastatizáljon. Átnyálaztam elég sok cikket (pl. 1, 2, 3), és végül arra jutottam, hogy nem érdemes a rekesz alá menni, inkább mielőbb érdemes a nyaknak nekiesni. Szinte mindig aztán a Waldeyer gyűrűből (tonsillák, nyelvgyök, orrgarat), illetve a hypopharynxból, vagy a szájüregi nyálkahártyából lesz meg a primer, ha egyáltalán meglesz. Az alsó nyaki áttétek esetén persze felmerül a nyelőcső és a tüdő is, de lejjebbről nem igazán származhat laphámcc.

A következő algoritmus nem tűnik egyébként rossznak:

0. Verifikáljuk a nyaki laphámcc. metastasist

1. Panendoscopia altatásban, oesophagoscopiával, nasenendoscopiával, térképbiopszia a nyelvgyökből, orrgaratból, illetve adott tonsilla eltávolítás mindenképpen + rutinszerűen nyaki CT, melkasröntgen illetve hasi ultrahang.

2. Ha nincs meg a primer tumor, akkor mellkas CT, illetve PET CT.

3. Ha továbbra sincs primer, akkor a nyak menedzselése, az operabilitástól függően elsődlegesen műtét, másodlagosan sugárkezelés.

Az már egy külön történet, hogy besugarazzuk-e a nyelvgyököt utána (vagy a nyakkal együtt), mert ilyen is létezik, vagy watchful waiting legyen a stratégia. Esetleg facebookon hozzá lehetne szólni (ITT), hogy ki hogyan látja az ismeretlen primer kérdését.